Симеон Сакскобургготски откри Националата филателна изложба в старата столица

Симеон Сакскобургготски откри Националата филателна изложба в старата столица

Национален център на филателията стана Велико Търново след откриването на изложба от 30 колекции от пощенски експоната вчера. На повече от 100 табла в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” са подредени най-добрите български състезателни колекции от марки и карти.

Откриване на изложбата направиха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, бишвият министър-председател и почетен председател на Съюза на българските филателисти /СБФ/ Симеон Сакскобургготски, директорът на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и председателят на СБФ Спас Панчев.

Четиримата валидираха специалната пощенска карта „Национална филателна изложба” в тираж 1117 бр., която ще бъде пусната в обращение на стойност 0,40 лв.

Симеон Сакскобургготски беше удостоен с почетен диплом и медал за дългогодишното си членство в Съюза на българските филателисти още от 1948 г., след което официално обяви изложбата за открита.

Множеството посетители разглеждаха с интерес експозицията, чийто бисер е най-старата пощенска марка в света, наречена „Черното пени”. Показани са фрагменти от личната колекция на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски, както и колекции, участвали в редица международни изложби и удостоявани с престижни отличия.

На таблата са изложени също сбирката „Велико Търново – изгледи в старите пощенски карти” на Иван Панайотов, както и детски рисунки – проекти на пощенски марки, които са участвали в национален конкурс „Моят детски свят” и мн.др., които могат да бъдат разгледани, а някои и купени до 8 ноември.

Премиерът Бойко Борисов е поканен лично на 8 ноември в музей „Възраждане и Учредително събрание” за официалното валидиране на юбилеен пощенски блок „830 години от въстанието на болярите Петър и Асен”. Своеобразният ритуал е насрочен за 14 ч.

Филателната експозиция е посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Организатори са Съюзът на българските филателисти и Община Велико Търново, а съорганизатори – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Български пощи” ЕАД.

Източник: sever.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder