Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Бежанската вълна носи холера в Европа

Бежанската вълна носи холера в Европа

В Близкия изток върлува холера, която мигрантите пренасят в Европа. Епидемията е тръгнала от Сирия и Ирак и вече обхваща бежанските лагери. Тя избухна в Ирак през септември и вече има 2055 потвърдени случая, а умрелите са 9. На 1 ноември там започна масова имунизация. На 26 октомври Световната здравна организация съобщи за смъртта на 5-годишно момче, заразено от холера и в сирийския град Алепо. Регистрираните бежанци от Сирия вече са над 4 милиона, а други 8 милиона са напуснали домовете си, но още не са минали границата. Според Доминик Лепро, която отговаря в Световната здравна организация за борбата с холерата, “заразата вече е обхванала бежанските лагери”.

Международна заплаха

“Тук избухва епидемия, заразата много бързо се разнася и създава международна, даже глобална заплаха”, разказва пред в. “Индипендънт” д-р Ахмед Таракджи, шеф на Сирийско-американското медицинско дружество – най-голямата действаща хуманитарна организация в Сирия. “Болниците са разрушени, не пристигат никакви помощи от чужбина и ние сме парализирани. Холерата се предава много лесно, тя исторически поразява онези, които нямат покрив. Бежанците ще я занесат в Европа. Огромен брой хора ще се разболеят”, добави той. “Никой не знае колко са заразените, тъй като 80% от тях нямат никакви симптоми”, обясни д-р Таракджи.

Според Доминик Лепро, която отговаря в СЗО за борбата с холерата, “заразата вече е обхванала бежанските лагери”.

Болестта идва от замърсена вода

Болестта се причинява от замърсена вода, а в районите извън правителствения контрол в Сирия питейната вода не се пречиства. “Ваксинацията сега е невъзможна за разлика от края на 2013 г., когато здравната мрежа още съществуваше и се справихме с появилия се детски паралич – каза д-р Таракджи. – Холерата е лечима и може да се избегне. Но тук хората са лишени от основното си човешко право – да бъдат лекувани.”

В момента в Европа болестта е заличена, но на други континенти често избухват епидемии. Ежегодно се регистрират между 1,3 и 4,3 милиона заболели, а смъртните случаи са средно 142 000.

Симптоми на заразата

Холерата поразява стомаха и червата и се причинява от микроб – холерен вибробактерий. Той живее във фекалиите, водата и храната. Човекът е единственият му гостоприемник. Симптомите са висока температура, повръщане, мускулни спазми и водниста диария, но ги проявяват едва 20-25% от заразените.

Болестта е опасна, защото е силно заразна. Бактерията живее във фекалиите на заразените до 14 дни и от тях прескача отново в околната среда. Бързата диагноза и лечението водят до пълно излекуване, като смъртните случаи са под 1%. Ако обаче не се лекува, холерата убива 50% от болните и най-вече децата. Но дори здрав възрастен човек рухва само няколко часа след първите й симптоми.

Холерата е постоянен спътник на войните и поразява предимно бегълците от зоните на бойни действия. Последните й жертви бяха в Сомалия, Хаити и Конго, като само в Хаити умряха над 5000 души. Сега лагерите за сирийски бежанци в страните около Сирия – Ливан, Йордания и Турция, също са претъпкани и хигиената в тях е лоша, а питейната вода е замърсена. А в съседен Ирак епидемията от холера се разраства. На 27 октомври здравното министерство в Багдад съобщи, че тя е обхванала 15 от 18-те иракски провинции. СЗО вече ваксинира 249 319 души, смятани за уязвими, в 62 бежански лагера в страната.

Източник:ФорумНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder