Германия достига лимита за прием на бежанци

Германия достига лимита за прием на бежанци

Капацитетът на Германия да приема бежанци е ограничен, заяви финансовият министър Шойбле.
Германия трябва да изпрати послание на света, че достига лимита на капацитета си да помага за справяне с вълната имигранти, заляла Европа. Това заяви финансовият министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс, призовавайки да бъде ограничено правото членове на семействата на сирийските бежанци да се присъединяват към тях.

Трябва да изпратим ясно послание на света – силно сме подготвени да помогнем, показахме го, но и нашите възможности са ограничени„, каза Шойбле в интервю за телевизия А Ер Де, цитирано от БТА.

Темпът и мащабът на мигрантския поток поставиха под силен натиск местните власти в Германия и разпалиха противоречия сред партиите в управляващата коалиция за най-добрия начин за справяне с кризата.

Споровете се подновиха през последните дни, след като министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви в радиоинтервю, че сирийските бежанци трябва да получат ограничен бежански статут, без право за членове на семействата им да се присъединяват към тях. По-късно той оттегли думите си.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която споделя управлението с християндемократите на канцлера Ангела Меркел, отхвърли предложението. Шойбле обаче подкрепи мярката и посочи, че правителството проучва подробно това предложение.
Според мен това е едно необходимо решение и силно подкрепям споразумение по този въпрос в коалицията„, каза той.

Хорст Зеехофер, лидерът на баварските съюзници на Меркел, също подкрепи предложението на Де Мезиер, заявявайки пред в. „Зюддойче Цайтунг“, че бежанският статут на сирийците трябва да бъде проверяван индивидуално.

В интервю за вестник „Велт ам зонтаг“ председателят на ЕС Доналд Туск похвали готовността на германското правителство да приеме стотици хиляди мигранти и заяви, че Герчмания действа като най-либералния и толерантен лидер в европейската история.

Но той също така призова Меркел да направи повече, за да овладее миграционния поток така, че границите на ЕС да бъдат адекватно защитени.

Разбирам защо поради исторически причини за Германия може да е трудно да въведе строг режим по границите си„, казва Туск.

„Но за Германия отговорността, която върви с европейското лидерство, означава и контролиране на външните граници на Европа, ако трябва – по решителен начин, в съответствие с общоевропейското единство.“

В четвъртък европейските лидери ще се съберат на петата си среща на върха за миграцията, а ден преди това ще се проведе и конференцията ЕС-Африка в Малта, където бежанците отново ще бъдат една от основните теми.

Източник: dir.bg
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder