Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Климатичните промени ще направят 100 милиона души крайно бедни

Климатичните промени ще направят 100 милиона души крайно бедни

Причините са разрушаване на земеделието и благоприятстване на разпространението на малария и други болести, преди всичко в Африка и Източна Азия, заяви чрез свой доклад Световната банка

Над 100 милиона хора по света ще изпаднат в крайна бедност заради климатичните промени до 2030 година. Това твърди в свой доклад Световната банка.
Причините са разрушаване на земеделието и благоприятстване на разпространението на малария и други болести, преди всичко в Африка и Източна Азия.

Докладът се позовава на проучвания, които показват, че климатичните промени може да доведат до спад в световната реколта от 5 процента до 2030 г. и 30 процента до 2080 г. Цитирани са и проучвания, които сочат, че повишаването на температурите може да увеличи броя на хората в риск от заразяване с малария със 150 милиона души.

Докладът със заглавие „Шокови вълни – мениджмънт на климатичните промени и въздействието им над бедността“ в разпространен броени седмици преди срещата на върха на ООН по въпросите на климата в Париж и показва неравномерните последици от глобалното затопляне. „Бедните в света са неподготвени да се справят с климатични шокове като повишаване на морското равнище или тежки суши“, смятат експертите.

„Те имат по-малко ресурси и получават по-слаба подкрепа от семейството, общността, финансовата система и дори от системите за социално осигуряване“, посочва банката, цитирана от Ройтерс.
Световната банка призовава преди всичко за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове. Въпреки всички досегашни усилия обаче няма вероятност климатичните промени скоро да спрат. Очаква се въглеродните емисии да нарастват за дълъг период, тъй като Китай, Индия и други развиващи се страни увеличават използването на изкопаеми горива за икономиките си.

Усилията за защита на бедните като цялостното подобряване на достъпа до здравеопазване и социално осигуряване, както и целенасочените мерки за подобряване на защитата срещу наводнения и разпространение на по-топлолюбиви насаждения биха могли да предотвратят повечето негативни последици от климатичните промени върху бедните, посочва банката.

Източник:ФорумНюз

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder