Деца в социален център са заключвани за наказание и са пиели успокоителни

Деца в социален център са заключвани за наказание и са пиели успокоителни

Деца от центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на фондация „Смайл България“ в София са били затваряни в санитарното помещение. Еднократно са им дадени и непредписани от лекар транквиланти.

Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), съобщиха от агенцията.

Допуснат е и случай на явно толериране на две от децата, довел до сериозни конфликти с останалите и провокирал прояви на неприемливо поведение, е установила още проверката. Освен това не е била осигурена безопасна среда, а организацията на работа не е гарантирала качествена грижа за настанените деца, заключват проверяващите.

В центъра, който функционира от април 2015 г., са настанени 4 деца – две двойки брат и сестра, преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство. За нито едно от тях на управителя на центъра не са предоставени досиета от предишните настанявания.

За всяко от децата в центъра е оформено ново досие, но не са изготвени изскуемите документи – оценка на потребностите на всяко дете и индивидуален план за грижа. В центъра не е назначен и психолог.

Сред другите нарушения, установени от проверяващите, са липса на график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което имат 48 часа почивка. „Такъв режим на работа обаче е недопустим за такава социална услуга и не гарантира правата и интересите на настанените деца“, се отбелязва в съобщението.

В центъра не се води дневник и не е предвиден ред за регистриране на инциденти и причините за тях; липсват регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци, както и дейностите, в които могат да се включват. На управителя на центъра е издадено предписание за отстраняване на установените нарушения.

 

Източник: mediapool.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder