Топ вести
Иракското разузнаване предупредило за нападение на ИД ден преди атентатите в Париж

Иракското разузнаване предупредило за нападение на ИД ден преди атентатите в Париж

Иракският външен министър Ибрахим ал Джаафари заяви, че разузнаването на неговата страна е споделило информация, показваща че Франция, САЩ и Иран са сред страните, в които са планирани терористични атентати. Той не съобщи подробности, но коментарът беше направен след атентатите в Париж в петък, отговорността за които беше поета от „Ислямска държава“, посочват Ройтерс и ТАСС.

Франция бомбардира бастиона на Ислямска държава – град Ракка в Сирия

„Източници на иракското разузнаване съобщиха информация, че са планирани атентати срещу Европа като цяло и специално Франция, както и срещу Америка и Иран“, заявил Ал Джаафари в кулоарите на вчерашните преговори във Виена за прекратяване на войната в Сирия. Той добавил, че съответните страни са били информирани, а запис на изявлението му е публикувано на неговия уебсайт.

Иракският външен министър не уточнява, че заплахата е от екстремистите от „Ислямска държава“, които контролират големи райони от Ирак и Сирия. Ал Джаафари обаче заяви, че неотдавнашните атаки в Египет, Ливан и Франция изискват глобален отговор срещу джихадистката група.

Петима задържани в Брюксел за съпричастност с атентатите в Париж

По-рано АП съобщи, че високопоставени източници от службите за разузнаване на Ирак са предупредили предвожданата от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ за предстоящи нападения на войнствената организация само ден преди извършените в петък нападения в Париж, които отнеха живота на 129 души.

Иракското разузнаване е изпратило телеграма, в която се казва, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е наредил нападение срещу страни от коалицията, срещу Иран и срещу Русия. Това нападение трябвало да включва „бомбени атентати, или самоубийствени атентати, или взимане на заложници“. В телеграмата се посочва, че информацията идва от източници на иракските служби вътре в групировката.

Без да коментира специално иракското предупреждение, високопоставен американски източник от разузнаването каза, че до западните правителства не е достигала информация, която да е била достатъчно конкретна, че да може да предотврати станалото в Париж.

Франция определи нападенията, при които по последни данни са загинали 129 души и са ранени 352, като акт на война и обеща да унищожи „Ислямска държава“. В момента Париж участва във водената от САЩ международна коалиция, която нанася въздушни удари в Сирия срещу терористичната групировка.

Във връзка със случилото се френският президент Франсоа Оланд обяви въвеждането на извънредно положение и затваряне на държавните граници.

 

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder