Топ вести
Новият собственик на БТК ще е ясен в четвъртък

Новият собственик на БТК ще е ясен в четвъртък

В четвъртък ще е ясен новият собственик на БТК. Тогава ще бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите. Който даде най-висока цена, той ще спечели търга. Това съобщи Милен Велчев, бивш финансов министър и настоящ главен изпълнителен директор на „ВТБ Кепитъл“, един от акционерите в БТК, пред БНТ1.

Той не съобщи кои са желаещите да купят БТК, чието търговско наименование е „Виваком“, но не отрече и информацията на в.“Капитал“ за тримата кандидат-купувачи.

Според изданието за 100% от капитала на БТК наддават гръцката „Олимпия“ (Olympia) на Панос Германос заедно с американския хедж фонд „Търд Пойнт“ (Third Point), европейският кабелен оператор „Ю Пи Си“ (UPC) с  американския фонд за дялови инвестиции „Си Ви Си“ (CVC) и Спас Русев, чиято оферта е подкрепена финансово от руската „Външно търговска банка“ (VTB). „Капитал“ прогнозира, че българският лобист Спас Русев, който по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, беше в близки отношения с Велчев, ще е новият собственик на БТК в полза на руската банка, която е продавач на телекома заради поет необслужван кредит.

„ВТБ Кепитъл“, на което Милен Велчев е изпълнителен директор, е дъщерно дружество на руската банка.

Велчев обясни продажбата на БТК с необслужвания кредит от 180 млн. евро от регистрираното в Люксембург дружество „ИнтерВ“ (InterV), което е крайният собственик на телекома. Този дълг е в просрочие от месец май.

„Никой кредитор не би си позволил да даде нов кредит, тъй като ситуацията с обезпечението е несигурна. При това положение единственото, което настоящите кредитори можем да направим, е да продадем обезпечението – акциите на „ИнтерВ“, каза Милен Велчев.

Той посочи, че процедурата по търга е прозрачна и се осъществява от една от четирите най-големи международни консултантски компании.

„Този, който даде най-висока цена, ще стане собственик на 100% от акциите на БТК. А реалната пазарна цена на телекома ще е тази, която предложат кандидат-купувачите в търга“, каза още Милен Велчев.

Пи думите му финансовото състояние на БТК е стабилно. За деветмесечието БТК отчете приходи от 625 млн. лв., което е ръст от 4% спрямо същия период за 2014 г. С толкова обаче намалява оперативната печалба на дружеството, която възлиза на 258 млн. лв.

Оборотът на БТК се увеличава за сметка на ръста на мобилните услуги с 9% на годишна база, докато ползващите фиксирани телефони намаляват с 6%. За деветмесечието БТК има над 3 милиона и 20 хиляди потребители на мобилни услуги. Така пазарният дял на БТК по приходи от мобилни услуги достига 28% в края на септември 2015 г.

Акционери в БТК чрез „ИнтерВ към момента са фалиралия банкер Цветан Василев с 43.33%, руската ВТБ през лондонското си звено „ВТБ Кепитъл“ с 33.33% и кредитори на компанията с 23.33%. Те не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро до края на май и така се стигна до продажбата на телекома.

Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от „ИнтерВ“. Агент по кредита и основен негов държател е „ВТБ Кепитъл“. Банката, според споразумението за финансирането, е длъжна да продаде обезпечението, за да върне парите си.

Това означава, че ВТБ ще търси най-малко 150 млн. евро плюс натрупаните лихви и такси, с които сумата става над 180 млн. евро. Остатъкът би трябвало да се разпредели между акционерите в БТК.

Акциите на „ИнтерВ“ са запорирани от държавата. За да получи достъп до БТК, новият й собственик със сигурност ще трябва да плати и на нея по линия на кредитите от КТБ при покупката на телекома от Василев. Споменаваната сума е между 120 и 180 млн. евро, посочва „Капитал“.

Отделно новият собственик поема задълженията на телекома, които са 360 млн. евро по облигации с падеж през 2018 г.

 

Източник: mediapool.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder