Топ вести
Вальо Топлото влиза за 3 години в затвора

Вальо Топлото влиза за 3 години в затвора

Емблематичното дело за безстопанственост срещу бившия изпълнителен директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров най-накрая окончателно приключи в четвъртък, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 3-годишната му ефективна присъда, постановена от първите две инстанции.

Популярният с прозвището Вальо Топлото бе признат за виновен за умишлено разпиляване на имуществото на дружеството, продължило три години, включително и чрез злоупотреба със служебно положение и нарушаване на Закона за обществените поръчки при сключването на общо 17 договора за рекламни материали.

В решението си ВКС категорично посочва, че „подсъдимият не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество на фирмата, от което последвало неговото разпиляване в размер на 325 693,95 лева“.

Третата инстанция уточнява, че то се изразява в „ежедневното снабдяване с хранителни и нехранителни продукти в големи количества при изключително многообразие и несвойствен асортимент на артикулите, в преобладаващата им част предназначени за кабинета на Валентин Димитров“.

„Подсъдимият Димитров е пренебрегнал дължимата грижа за управление, стопанисване и запазване на повереното му имущество на фирмата и при наемането на автомобил LEXUS RX-300, за който е заплатена сумата от 6 562 лв., при наличен ресурс от 200 превозни средства и техника в автопарка на „Топлофикация-София“ АД, както и чрез сключването на договори за рекламно обслужване с „Ултра нет“ ЕООД при нарушение на предвидената процедура за обществените поръчки и без предварителни проучвания, довело до заплащане на доставчика на суми над средните пазарни цени в размер на 66 455, 60 лева“, се казва още в окончателното решение по казуса.

Делото за умишлена безстопанственост срещу Вальо Топлото ще остане в историята изнесените данни за луксозни покупки, които в периода 2003 – 2006 г. той е писал в графата „представителни разходи“ като шеф на столичното парно.

Прокуратурата успя да докаже, че сред въпросните разходи са попаднали джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и много други. Само през 2005 г. за подобни покупки са изхарчени над 52 000 лева, докато през целия период „Топлофикация“ е имала сериозни затруднения при събиране на вземанията си от длъжници.

По време на делото служители свидетелстваха, че при ръководството на Димитров асортиментът на закупуваните хранителни и нехранителни стоки, които са осчетоводявани за сметка на общинското дружество, непрекъснато се е разширявал и в него са влезли нетипични дотогава покупки.

 

Източник: mediapool.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder