Безплатни тестове за ХИВ и хепатит в София

Безплатни тестове за ХИВ и хепатит в София

Всеки желаещ може да се изследва напълно безплатно за това дали е носител на вирусите на ХИВ, хепатит B и хепатит C, а при необходимост ще получи и консултация за заболяванията на място.

Безплатните тестове ще се проведат на 24 ноември (вторник) на площад „Александър I Батенберг“, а втората е планирана за 26 ноември (четвъртък) в  парк „Заимов“.

Всяка от акциите ще е с продължителност от 10:00 до 16:00 часа или до изчерпване на предвидените за акцията тестове. Изследванията ще се провеждат в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка периферна кръв (от пръста).

Резултатите ще стават в рамките на 15 минути, като освен тях, хората ще получават и информационни материали за заболяванията, за които са изследвани, както и за други полово предавани болести. На всички желаещи ще бъдат давани безплатно и презервативи.

Акцията е във връзка с Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити (20-27 ноември 2015 г.) и се организира от Национална пациентска организация, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Фондация „Инициатива за здраве“.

От 23 ноември стартира и онлайн анкета, която цели да проучи запознатостта на младите хора с проблема ХИВ/СПИН. Анкетата ще е отворена за попълване 3 месеца и е достъпна на http://hivtest.bg/hiv-poll/. Проучването се провежда за трети път в рамките на последните 5 години и цели да очертае промените в нагласите и знанията на младите хора относно ХИВ/СПИН.

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити е международна инициатива, която се отбелязва за трета поредна година в цяла Европа. От 2015 г. специален акцент се поставя върху тестването за вирусни хепатити, като това е поредното признание за сериозността на заболяването и значимостта на навременната му диагностика.

Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити предшества и друго събитие, посветено на темата за ХИВ – Световния ден за борба срещу СПИН, който традиционно се отбелязва на 1 декември.

 

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder