Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
БСП стана партия от второстепенно значение според десни анализатори

БСП стана партия от второстепенно значение според десни анализатори

БСП се превърна в политическа сила от второстепенно значение. Това е оценката на Института за дясна политика след местните избори.

Председателят на ИДП Нено Димов представи регулярен отчет на наблюденията на Института, който поставя три партии на второ място след категоричния победител ГЕРБ.

10 години след победата на Бойко Борисов в столицата, партията му показва, че вече е дългосрочен фактор в българската политика с безпрецедентен успех на последните местни избори, сочат наблюденията на ИДП.

Според десните наблюдатели имаме политическа система с еднадоминираща партия, като няма удобна ниша за нова левица или силни нови лидери.
Второстепенните партии след местния вот са три – според различни критерии. ИДП смята, че това са: БСП по брой общински съветници, ДПС по общински кметове и РБ по областни кметове.

Димов предрича радикализиране на конфликта в БСП, тъй като столетницата не намира отчетлив отзвук на новите предизвикателства. Според анализатора ускореният процес на ерозия в БСП може да доведе социалистите и до под 10% на следващите парламентарни избори.

Социалистическите партии не дават отговор на проблемите в момента, не важи само за България. Това е и на терена на Европа, аргументира мрачната прогноза за БСП Димов.

Анализът на Института сочи, че след местния вот партиите в управлението са препотвърдили позициите си, като са доказали, че не е нужна промяна в модела на мнозинството.

Реформаторите са отбелязали успехи с политици от ново поколение, а не с изтъркани лица, като доказали, че не губят от управлението си с ГЕРБ, а вътрешните им конфликти не носят негативи на партията на премиера Борисов.

Внимание е обърнато и на ДПС, като работещите в Института за дясна политика са отчели  доброто им позициониране, макар то да не успява да преформулира управлението. Формацията губи знакови общини като Исперих и Кубрат, вижда се и демотивирано участие на Делян Пеевски. Не е ясно обаче до колко в момента лидерът Лютви Местан действа с Пеевски и Ахмед Доган, смятат от ИДП.

Димов е убеден, че обща кандидатура на десните формации за наближаващите президентски избори би била успешна идея, която би срещнала подкрепата и на Института. Подобно обединение може да изведе до победа още на първи тур, убеден е той.

Запитан за Бюджет 2016, десният анализатор поиска отсрочка за обстойното му разглеждане в идния си доклад, но отбеляза, че стремежът към овладяване на дефицита трябва да е похвален, но не е и достатъчен.  Трябва да се върви към по-сериозно намаляване на дефицита, убеден е Димов.

Живеем на границата на цивилизационен разлом, изтъкна той по отношение на масовия страх от терористични атаки, завладял Европа след знаковите удари в Париж. Икономическите аргументи за работна ръка от арабския свят изглеждат невалидни.

Ясно е, че културният сблъсък с ислямския фундаментализъм не може да бъде преодолян със самозалъгването, че ценностите на западния свят са универсални, смята анализаторът. Той призова властта да укрепи националната ни сигурност и да опази външните граници на ЕС.

 

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder