Топ вести
Съдът се отказа да прибира имущество от кмета и главния архитект на Несебър

Съдът се отказа да прибира имущество от кмета и главния архитект на Несебър

Бургаският окръжен съд прекрати производства за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Валентин Димов и Николай Димитров, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Николай Димитров е кмет на община Несебър, а Димов – гл. архитект. Делата за отнемане на имущество бяха образувани след като срещу двамата започна досъдебно производство за длъжностно престъпление заради т.нар. „Дюни гейт“. Според държавното обвинение двамата са нарушили закона, предоставяйки строителни разрешения за парцел, в рамките на който имало дюни.

Адвокатите на Димитров и Димов са поискали прекратяване на двете дела поради липса на основание за образуването им, като са представили пред съда препис от Постановление за прекратяване на наказателно производство, образувано срещу Валентин Димов и Николай Димитров.

То носи датата 20.05.2015 год. е и на Административния ръководител на Окръжна прокуратура Калина Чапкънова.

Ищецът по делата – Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, се е противопоставила на тези искания.

Бургаският окръжен съд, като обсъди доводите на страните и приложените писмени доказателства е преценил, че са налице основания за прекратяване на производствата. Съдът е установил досъдебно производство за длъжностно престъпление е било прекратено с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас, което на 07.07.2015 год. е било потвърдено с постановление на Апелативна прокуратура.

„Постановлението за прекратяване на наказателното производство е било проверено по реда на редовен способ за контрол – от прокурор в по-горестояща прокуратура. Наказателното производство е било прекратено на основание несъставомерност и ответниците Димов и Димитров са загубили качеството обвиняеми, което са имали от момента на започване на проверките до прекратяване на досъдебното производство през месец юли 2015 год. Следователно те не са обвиняеми по престъпление по чл. 22, ал. 1 от специалния закон. Това качество са изгубили поради несъставомерност на деянието, а не поради прекратяване на наказателното производство на някое от основанията посочени в ал. 2, предвиждаща възможност за продължаване на производството при приложение на общото правило на чл. 2 от същия закон“, се казва в съдебното решение.

 

Източник: 24chasa.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder