Украйна ще наложи търговско ембарго на Крим

Украйна ще наложи търговско ембарго на Крим

Украинският президент Петро Порошенко заяви в понеделник, че е предложил на правителството да обсъди преустановяване на доставки на товари за полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през миналата година.

„Един от приоритетите на сегашните власти е да се определи модел за бъдещите отношения на Украйна с временно окупираната територия на Крим,“ се казва в изявление на президента, цитирано от „Ройтерс“.

Министър-председателят Яценюк е подкрепил предложението и е заявил, че Украйна ще възприеме съответни мерки и срещу Русия, ако страната реши да наложи търговско ембарго от своя страна.

Русия планира да въведе забрана за вноса на украински храни заради подкрепата на Киев за западните санкции.

„Ще има аналогично украинско решение за започване на ембарго срещу Русия на всяко руско решение за започване на ембарго срещу Украйна“, каза Яценюк.

Яценюк също препоръча временното спиране на товарни превози до Крим.

Отношенията се изостриха след като Крим остана изцяло без ток в събота около полунощ, след като на украинска територия в Херсонска област бяха взривени стълбовете на всички далекопроводи, внасящи електричество.

Активисти на татарското население на Крим започнаха на 20 септември блокада на двете магистрали, водещи към полустрова. Според тях това е икономическа блокада, чиято цел е да привлекат вниманието към влошаващото се положение на сънародниците им при новата власт.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов тогава заяви, че никой на полуострова няма да забележи икономическа блокада от Украйна.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder