Русия смята да спре доставките на природен газ и въглища за Украйна

Русия смята да спре доставките на природен газ и въглища за Украйна

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва ще спре във вторник или сряда доставките на газ за Украйна, защото Киев не е предплатил за тях. Обмисля се и спиране на доставките за въглища като ответна мярка заради спирането на тока в Крим, предаде „Ройтерс“.

В интервю за радио „Вести FM“ Новак съобщи, че Крим продължава да разчита на аварийни генератори, за да покрива най-належащите си нужди, след като през уикенда неизвестни лица взривиха електрически стълбове, които снабдяват полуострова с енергия.

„Днес или утре доставките ще бъдат спрени, защото не сме получили авансово плащане“, обясни Новак и добави, че така или иначе Украйна използва много малко количество руски газ,.

Той се оплака, че Киев не прави достатъчно, за да могат аварийните екипи да поправят щетите в Крим. Според него това бездействие на правителството на Украйна е престъпно и политически мотивирано.

На въпрос как Русия ще отговори на това, Новак заяви, че има различни начини – и политически, и икономически. „Русия доставя въглища за енергийния сектор на Украйна. В тази ситуация може би трябва да накараме нашите фирми да спрат да доставят тази суровина за украинските централи“.

През зимата Украйна се нуждае от около 1 млн.тона въглища на месец, обяви през септември украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин. Между 200 000 – 300 000 тона идват от Русия. Според националната статистическа служба на Украйна  за 2014 г. Русия е доставила 9.4 млн. тона въглища от общо 14.7 млн. тона, внесени в страната.

Най-големите износители за Украйна са КРУ (1.6 млн.тона) и мина „Талдинская-Юг“ (852 000 тона), пише РБК.

Проблемите с доставките на въглища от Русия за Украйна започнаха през втората половина на 2014 г. През декември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички ограничения ще бъдат премахнати и суровината ще се доставя дори без авансово плащане. Вносът бе подновен, но през 2015 г. на няколко пъти бе спиран.

 

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder