Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
САЩ изпробват нови начини да водят икономическа война с „Ислямска държава“

САЩ изпробват нови начини да водят икономическа война с „Ислямска държава“

От миналия месец насам, американските военни самолети удариха петролната инфраструктура на „Ислямска държава“ в Сирия в засилена кампания на икономическа война, която по оценките на САЩ е намалила приходите на организацията от продажба на петрол на черния пазар с близо една трета.

Избирайки мишените си, армията разчита отчасти на нетрадиционен източник на информация – достъп до банкови данни, които разкриват кои рафинерии и петролни кладенци генерират приходи за джихадиската групировка, предаде „Ройтерс“.

Целта е да се спре финансирането на „Ислямска държава“ чрез проследяване на останалите й връзки с глобалната финансова система. Като проследяват как се придвижват парите към и от групата, представители на САЩ са били в състояние да видят как функционира нейната икономика, базирана на черния пазар, разказват запознати с действията на САЩ.

Това от своя страна е повлияло на решенията за насочване на въздушни удари. Докато достъпът на „Ислямска държава“ до официалния банков свят е ограничен, те запазват някои връзки, които военни и финансови служители могат да използват.

„Ние свършихме една наистина добра работа да задържим „Ислямска държава“ извън официалната финансова система“, заяви Матю Левит, който е бил заместник помощник-секретар по разузнаването в Министерството на финансите на САЩ в администрацията на Джордж У. Буш. „Но не успяхме на 100%, а това може да не е нещо лошо.“

„Ройтерс“ не е успяла да се провери ключови аспекти на кампанията, включително, кога е започнала или точно кои съоръжения са били унищожени в резултат. Две настоящи длъжностни лица, които потвърждават операциите, са отказали да коментират техните детайли.

Не е известно как точно американското разузнаване, министерството на финансите и военните са използвали банкови данни за идентифицирането на доходоносни за „Ислямска държава“ цели, свързани с петролния им бизнес в Сирия и дали участват и местни банки.

В доклад тази година от междуправителствената Работна група за финансови действия се споменава за повече от 20 сирийски финансови институции с операции в територията на „Ислямска държава“. В Ирак са били предприети действия да се прекъснат връзките на банкови клонове на територията на групата от иракските и международни финансови системи.

Джералд Робъртс, шеф на отдела на ФБР, който се занимава с финансирането на терористични групировки, че новите членове на „Ислямска държава“ често пристигат с банкови „следи“, които могат да бъдат проследени и използвани.

„Ние виждаме как те използват традиционните банкови системи“, каза той по време на банкова конференция миналата седмица във Вашингтон, добавяйки, че младите, технически грамотни джихадисти също за запознати и с виртуални валути като Bitcoin.

„Ислямска държава“ понякога е принудена да използва търговските банки, тъй като сумите са твърде големи, за да се придвижат с помощта на други средства, каза Левит.

Отделът за финансови престъпления на Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) използва набор от „бизнес правила“ за проверката на около 55 хил. доклада, които получава всеки ден от финансовите институции за признаци на активност, включващи „Ислямска държава“, каза говорител. Той отказа да опише правилата, но други източници са споделили, че се проверяват имена, IP адреси, имейл адреси и телефонни номера.

Проверките и евентуални съвпадения помагат на FinCEN да направи връзката между „привидно несвързани лица и групи“, заяви говорителят на FinCEN. В момента FinCEN намира около 1 200 транзакции, предполагащи възможна връзка с финансова дейност от страна на „Ислямска държава“ всеки месец, в сравнение с 800 през април, каза говорителят.

Bank of America, JP Morgan и Wells Fargo са отказали да коментират дали предават финансови доклади на правителството на САЩ. Тези доклади се предоставят поверително.

Citigroup, HSBC и Standard Chartered не са коментирали.

„Приливна вълна II“

Използването на финансови документи, свързани с „Ислямска държава“ е само една част от набирането на информация за насочването на въздушни удари в Сирия, което включва и употребата на безпилотни летателни апарати, предаде Асошиейтед прес.

Бивш военен представител, запознат с процеса, е заявил пред „Ройтерс“, че всяка финансова информация, събрана от FinCEN, изисква „значително проучване“, преди армията да предприеме удари.

По-рано този месец, водените от САЩ коалиционни самолети удариха 116 цистерни, използвани за контрабандата на петрол от „Ислямска държава“, 45 минути след като разпръснаха листовки, предупреждавайки водачите да бягат, заяви говорителят на Пентагона. Коалиционните удариунищожиха още 283 цистерни на „Ислямска държава“ в събота, съобщиха от Пентагона.

На 8 ноември коалиционен въздушен удар унищожи три петролни рафинерии в Сирия, близо до границата с Турция.

Източник: dnevnik.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder