Борисов призова кметовете да увеличат данъците

Борисов призова кметовете да увеличат данъците

Премиерът Бойко Борисов наплаши голяма част от кметовете на ГЕРБ и избраните от Реформаторския блок в областните градове, че Европа променя курса и дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да е чрез по-строг контрол по европейските програми, съобщава Дневник.

Той призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет, както досега. Борисов намекна за клонящи към нула ставки за малките населени места и селата.

Премиерът откри двудневна конференция „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“. В нея ще участват министрите на финансите, на регионалното развитие, на околната среда – Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева.

„Кметските избори са 30 дена, след това всички кметове са ми еднакви и работим заедно“, каза той. И добави, че очаква от всички финансова дисциплина, каквато държавата вече е постигнала през 2015 г., чрез по-добра събираемост на приходната агенция и митниците. По думите му кметовете не трябва да се подвеждат, а да си вършат работата по европроектите както трябва, за да няма финансови корекции и парите да бъдат плащани от държавата.

„Ето Европа даде 1.8 млрд. евро за Африка и 3 млрд. евро за Турция. След терористичните актове програмите на правителствата рязко завиха в сферата на въоръжаването и сигурността. Стотици милиони ще отдели и България. Знаете колко консервативни бяхме в бюджета за тази година, но през 2016 г. ще трябва да дадем за сигурност, за службите, за съоръженията по границите“, каза той. И добави, че средствата идват директно от бюджета и няма как да се финансират от друг източник.

Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета, посочи Борисов. И допълни, че през тази година са дадени 151 млн. лв. повече за пенсионерите, 185 млн. лв. – за МВР, 56 млн. лв. – за Министерството на отбраната, 105-106 млн. лв. – за тютюнопроизводителите, 50 млн. лв. – за животновъдите, 100 млн. лв. – за ремонт на магистралите, „на които мостовете щели да паднат“.

След това Борисов посочи, че големите общини са инвестирали по европейски програми милиарди за естакади, тунели и мостове, които също били дофинансирани от държавния бюджет. „Може ли 50 цента да е пътуването с метро в София? Във Виена, Мюнхен таксите са други“, заяви премиерът и уточни, че е готов да говори за финансова децентрализация. Той лансира идеята за нулеви ставки в селата, а на жълтите павета – повишение.

„Комунистически Китай – там няма нещо, което да не се плаща. 100 км по магистрала е 10 лв. български пари, сиреч до Бургас ще струва 80 лв., ако си в Китай“, каза Борисов. И добави, че засега няма да се въвеждат тол-такси на магистралите. По думите му у нас се протестирало за 8 лв. на месец по-скъпа винетка. „Поршета на протест. Само докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лв. А в София километрични задръствания с един човек в кола“, посочи Борисов. И уточни, че когато е бил той кмет на столицата, това е било логично, защото най-младият тролей бил на негова възраст – „сиреч красив и запазен, но 40-50-годишен“. По думите му сега има ново метро, нови трамваи, нови тролеи и предстои трети метродиамътер в София, който също ще бъде дофинансиран от държавата.

След това Борисов се скара на кметовете, че не били съгласни с идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да определят от 0 до 2% от данък общ доход за тях. „Всички подскочиха, особено приятелите ни от Реформаторския блок, ние го изтеглихме“, посочи премиерът. Направи експеримент всички кметове с дългове в залата да станат прави и по-голямата част от тях станаха, а Борисов каза: „Сиреч имате дългове, но не искате вие да си съберете данъците, а искате от мен да ви дам 160 млн. лв.“ Той ги посъветва да не бъдат популисти и добри, а прагматични.

После Борисов отново се върна на темата с магистралите и заяви, че те са безплатни, защото само 10% са платени за изграждането им от бюджета. „Поне да си плащат винетки, едно и също ли е да чистиш две платна от Нова Загора до Сливен или 6 платна“, даде пример той.

По темата сигурност Борисов посочи, че тепърва предстоят големи разходи за военни самолети – ремонт на стари и покупка на нови. И заяви, че е пратил днес вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонт на МиГ-овете. До момента нямало нагласа у европейските лидери за намаляване на парите за европейски програми за новия програмен период, особено за България, която била втора по усвояване и само с 2% финансови корекции. Борисов предупреди кметовете, че една-две общини да объркат, и е възможно средствата от Брюксел да намалеят.

„Добре ли ги наплаших“, обърна се Борисов към министрите и добави: „То не е плашене, старите кметове знаят как да кършат пръсти, когато идват при мен да искат пари.“

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder