САЩ отваря всички постове в армията си за жени

САЩ отваря всички постове в армията си за жени

САЩ отваря всички бойни постове в армията си за жени. „Американската армия трябва да може в бъдеще да се възползва от възможно най-голяма група таланти“, заяви министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от Би Би Си.

Решението ще даде възможност на жени да кандидатстват за около 220 хил. нови позиции в армията.

Военният министър даде на въоръжените сили 30 дни, за да представят плановете си за промяната. Армията на САЩ облекчава ограниченията през последните три години.

Жени ще могат да заемат всякакви бойни длъжности, стига да изпълнят поставените условия, уточни Картър на пресконференция в Пентагона. Има се предвид по-специално нормативите за физическа подготовка, които трябва да бъдат покрити.

Жени ще могат да карат танкове, да стрелят с минохвъргачки, да са членове на специални части като Зелените барети или Тюлените или да водят пехотинци в бой, каза Картър.

Министърът на отбраната посочи, че не е уважил искането на Морската пехота някои постове в нея да останат запазени само за мъже. Другите родове войска не са отправяли такова искане, отбелязва АФП.

Правителството на Обама обяви още през 2013 г. намерението си да отвори всички бойни длъжности в армията за жени, но Пентагонът бе получил отсрочка, за да има време да поиска евентуални изключения.

От 2013 г. американската армия вече е дала достъп на жените до голям брой длъжности, но оставаше този достъп да се потвърди и за бойни постове в пехотата, разузнаването, бронетанковите войски и специалните части.

Три млади жени военнослужещи тази година постигнаха важен символичен успех за каузата на жените на бойни постове, като завършиха успешно изключително тежкото обучение за рейнджъри – специалните части на сухопътните сили.

В момента жените са около 15 на сто от общата численост на американската армия.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder