Православен храм „Свети Никола“ в Ново село Видинско стана на 190 години

Православен храм „Свети Никола“ в Ново село Видинско стана на 190 години

Днес е Никулден! На шести декември Българската православна църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола. Роден 270 години след раждането на Христа в древната средиземноморска държава Ликия (днешна Турция), Свети Никола бил православен епископ, живял в размирни времена в Римската империя по време на Диоклециановите гонения. Но след 313 г. християнството е прието за равноправна религия и той приключил земния си път в мирен и спокоен живот. Бил участник в Първия Вселенски събор в Никея. Наречен Мирликийски Чудотворец, Свети Никола проповядвал в град Мира и вършел чудеса сред местната християнска общност. Помагал на бедните, на изпадналите в беда, възкресил паднал от мачтата моряк, всичко това вършел с лекота. Днес мощите му почиват в базиликата „Свети Никола“ в Бари, Италия.
Пет са православните храмове във Видинско, отбелязващи храмовите си празници днес. Това са големият видински храм в двора на Митрополията, старата църква в село Търговище, община Чупрене, църквите в Шишенци, Връв и Ново село. Най-голяма и най-нова е църквата във Видин, осветена през 1926г.
Една от най-старите е тази в Ново село. Построена е през 1825г., вкопана дълбоко в земята според тогавашните ограничения на турските власти. С почти двувековна история е храмът в Ново село. Строежът започнал с дарени средства, икони, свещници и други на пристигнала от Влашко дъщеря на румънски управник (кнез). През 1909г. църквата е надградена, била изградена камбанария и била изписана със стенописи, които днес утвърждават храма като паметник на културата с местно значение. Камбаните са две, с надписи „Свети Никола“ и „Възкресение Христово“, излети в унгарския град Пеща. Над стенописите са работили известният Зафир Зограф, Станислав Доспевски – син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф, Данаил Несторов – представител на Фръчковския род от Дебърската художествена школа, Овентий Исачев – резбар и иконописец от Дебърско.
Отвън църквата бе ремонтирана по проект на Видинската Света Митрополия, но стенописите са заплашени от разрушаване. Голяма пукнатина се е образувала в тавана на богомолското помещение, мазилката на каменните зидове, вкопани в земята, е обрушена, а стенописите са безвъзвратно заличени. Тъй като са рядка и защитена ценност, тяхното възстановяване ще е доста трудно. Тук трябва да помогне както Православната църква, така и местната власт.
В миналото поминъкът на местните новоселяни бил риболовът от река Дунав. Техен покровител бил Свети Никола, на него те кръщавали децата си. Семейство Шовови сторили точно това – от благодарност към светеца, чието име носи, синът им дарил на храма и местната общност резбована икона на Свети Николай.
Сто и деветдесетгодишнината си храмът посрещна с литургия, отслужена от местния свещенослужител отец Мариан. Около 25-30 местни енориаши посетиха храма, някои от тях именници. На обяд ще има рибен курбан, организиран от Клуба на пенсионера и хората с увреждания, а вечерта ще бъдат запалени лампичките на новогодишната елха на площада в Ново село.

20151206_083112 20151206_083706 20151206_090011 20151206_090518 20151206_090940

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20151206_090305

20151206_090323

20151206_091227

Снимки: Иван Базов

Кореспондент на Видин Вест Иван Базов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder