Нова монета влиза в обръщение от днес

Нова монета влиза в обръщение от днес

От днес влиза в обращение монетата от 2 лева, емисия 2015 на БНБ. Тя ще бъде разпространена най-напред в банките, които предварително са дали заявка, след което ще стигне и до търговските вериги, предаде sever.bg.

Хартиената банкнота от 2 лева остава на пазара за неопределен период от време. Постепенно обаче ще бъдат изтеглени около 42 млн. хартиени двулевки. Към момента Централната банка е отсякла монети на обща стойност 12 милиона лева.

На новата монета, тежаща 9 гр., е изобразен Паисий Хилендарски. Заготовките са били изработени в монетния двор на Финландия, въпреки че всички монети, които ще бъдат на пазара от началото на декември, са отсечени в БНБ.

В свое изказване миналата седмица гуверньорът на БНБ Димитър Радев обясни и причините банкнотата вече да е на монета. По думите му те са чисто икономически – излиза много по-евтино да се секат монети.

Въвеждането на новата монета се налага поради нарастването на равнището на цените, което от емитирането на банкнотите от 1 и 2 лв. през 1999 г. насам е нараснало със 110% според данните за индекса на потребителските цени, коментира подуправителят на централната банка Калин Христов. Той допълни, че преди 13 години банкнотата от 1 лв. е била заменена с монета поради същата причина.

Освен това банкнотите са относително по-скъпи за подновяване, тъй като средният живот на една банкнота е малко повече от 1 година, докато този на монетата може да надхвърли 30 години.

Вследствие на въвеждането на монетата банкнотите от 2 лв. няма да бъдат изтеглени от употреба и няма да има краен срок, до който те могат да се използват като законно платежно средство. Христов коментира още, че и към момента в обращение циркулират банкноти от 1 лв., чиято обща стойност е 4 милиона лева.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder