Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Областният управител на Видин се срещна с посланика на Норвегия

Областният управител на Видин се срещна с посланика на Норвегия

Областният управител на Видин Момчил Станков прие днес в кабинета си Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в България. Нейно Превъзходителство гостува за първи път в старопрестолния дунавски град. Визитата й започна вчера по покана на Видинската адвокатска колегия, която реализира проект за правна помощ, финансиран с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

На срещата в областната администрация присъстваха Венци Пасков – заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика на община Видин, Вилма Василева – заместник-председател на Национално бюро за правна помощ и Пламен Стефанов – председател на Адвокатската колегия и на Центъра за правна помощ във Видин.

Областният управител поздрави гостите си за успешното партньорство по пилотния за Видин проект за подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ. Момчил Станков, който е адвокат по професия, изтъкна необходимостта от продължаването на подобни ефективни практики в първичната правна помощ за гражданите на Видинска област. Заместник-кметът Венци Пасков също отбеляза положителния ефект и потребността от функционирането на бюро за безплатни правни консултации на социално слаби и безработни лица от Видинско.

„Очаква се в предстоящия нов период на финансиране средствата за подкрепа да се увеличат. Предстои да се уточнят програмите, които ще се финансират”, каза посланикът на Норвегия. Н.Пр. Гюру Катарина Викьор информира, че се предвижда да стартират програми за сътрудничество в съдебната система и в рамките на Шенген, както и по линия на трансграничното сътрудничество, от което Видин може да са възползва като граничен регион. „Имаме програми за подобряване на условията в затворите, за подкрепа на културата и на деца и младежи в риск”, отбеляза норвежкият посланик и допълни, че в бъдеще финансово ще се подпомагат проекти в сферата на енергийната ефективност, образованието, здравеопазването и др.

„Ще кандидатстваме по новите схеми и ще работим за устойчивост на проекта за правна помощ”, заяви председателят на Видинската адвокатска колегия. „От общо 1427 консултации, извършени в пилотните по проекта области – Видин и Сливен, половината са предоставени в нашия регион, който е със значително по-малко население”, отчете Пламен Стефанов.

„До края на годината ще бъдат открити още пет центъра за правна помощ в страната, с тенденция през 2016 година да се създадат към адвокатските колегии във всички областни градове”, каза Вилма Василева, заместник-председател на Национално бюро за правна помощ.

В рамките на втория ден от визитата си във Видин Н.Пр. Гюру Катарина Викьор посети офиса на сдружение „Организация Дром”, където бе запозната с резултатите от проект „Равни права на ромите”, реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder