Отровни свещи за торта

Отровни свещи за торта

Свещите за торта тип фойерверк тровят децата заради вредни химични елементи, които попадат по тортата.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков и главния директор на Дирекция „Надзор на пазара“ Мирослав Йотов.

По думите на Цанков не всички такива продукти са некачествени и затова трябва да внимаваме откъде ги купуваме. Йотов коментира, че ако сме решили да сложим на тортата свещичка фойерверк, преди да я закупим, трябва да видим дали има предупредителни надписи от кого и на каква възраст да се използва и има ли СЕ маркировка.

След получени жалби за натровени деца, получили и обриви, от агенцията направили проверки.

„Установихме, че се предлагат нерегламентирани фонтани свещи за торти, които при горенето си отделят вредни химически елементи, които попадат върху тортата и впоследствие се консумират“, обясни председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

„Вредността е огромна, когато се отделят вредни части и попадат върху тортата. Не е невъзможно да се премахне горният слой, но представете си, че има и небрежни родители, които да не го премахнат и да разчитат, че този продукт е безопасен. По този начин това може да попадне в децата, а то е или трудно разградимо, или неразградимо в повечето случаи, защото е пластмаса и това може да доведе до фатални последици“, добави главният директор на Дирекция „Надзор на пазара“ Мирослав Йотов.

По думите на Цанков от този тип продукти има и качествени, важното е откъде се купуват, защото според него трудно може да се разчита на безопасност и качество, ако пазаруваме от магазини за лев или отворени битпазари. Йотов коментира как да се ориентираме, че свещите фонтан не са опасни:

„Трябва този фонтан за торта задължително да има съответните предупредителни надписи, че може да се ползва в закрити помещения, да има възрастово ограничение, да се полза от деца над 12 години. Задължително трябва да има съответните знаци за проведените изпитвания и инструкция как да бъде поставен и запален фонтанът, съответно – съдържа ли вредни вещества или не“.

Йотов допълни, че проблемът е в декларирането на продуктите не като пиротехнически изделия:

„Защото пред митничаря свещ за торта означава, че може и да е свещ от парафин“.

По думите на главния директор от инцидентната кампания се е оказало, че повече от 80 % от откритите продукти са без информация върху тях и съответно са били иззети и унищожени. В София всичко е било редовно, за разлика от проверките в провинцията.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder