Заловиха хиляди антични ценности на границата

Заловиха хиляди антични ценности на границата

Пратката е пътувала от България за Англия като непридружаван багаж в бус със силистренска регистрация.  Шофьорът посочил, че освен личен багаж на пътниците, в буса са натоварени и 4 кашона, които непознат мъж помолил да се предадат на получател в Лондон.

В единия от пакетите имало антикварно ковчеже с метален обков,  пълно със стотици найлонови пликчета, всяко със старинна монета, фигурка, фрагменти от земеделски сечива и др. Подобни артефакти са намерени и в единия от другите кашони.

Някои от пликчетата съдържат хартиени етикети с надпис на български език и обявена цена в английски паунди. Сред поставените от изпращача етикети има такива, на които е вписана сума от няколкостотин паунда. Една от най-високите обявени стойности например е за сребърна глава с посочена цена 1750 британски лири.

Задържаната пратка съдържа и множество предмети от бита, накити от неустановен метал и глинени фигурки и съдове.

Разследването е възложено на Областната дирекция на МВР в Русе.  На място е повикан археолог от Регионалния исторически музей и е назначена експертиза. Работата по проучване и оценка на огромната колекция ще отнеме месеци.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder