Топ вести
03.02.2023 - Изложбата „Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България
03.02.2023 - Първо заседание на новото служебно правителство
02.02.2023 - 400 ваучера по 250 лв. за пазаруване могат да спечелят феновете на инструментите Parkside от Lidl 
02.02.2023 - Противозаконно отнетият лек автомобил от село Смирненски е открит изгорял в местност до село Добри Дол
02.02.2023 - Започва строителството на газовата връзка България — Сърбия
01.02.2023 - Нов рекорд бележи основният лихвен процент в България
01.02.2023 - Над 260 000 лв. е размерът на щетите от ураганния вятър във Враца
01.02.2023 - Одобрени са 183 милиона евро от ЕС за новата магистрала „Европа“ в посока Сърбия
01.02.2023 - Община Видин проведе информационна среща за санирането на многофамилни жилищни сгради
01.02.2023 - Двама се опитаха да ограбят автомат за кафе и бяха пребити с метални тръби във Врачанско
Мая Манолова: Министерствата да изнесат работата си в малките населени места

Мая Манолова: Министерствата да изнесат работата си в малките населени места

Във Видин бе проведена дискусия с участието на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Дискусията, чиято тема бе „Младите хора, демографското и икономическо положение на Видин и региона“ бе организирана от сдружение „Активно общество“и в нея взеха участие множество видински общественици, младежи и представители на неправителствени организации.

„Предизвикателството пред мен през следващите години е да докажа, че и в България, въпреки сложното име омбудсман, институцията и аз персонално сме адвокат на народа“, каза националния омбудсмана след откриването на дискусията и запознаването на видинските граждани с длъжността и, допълвайки, че ежедневно получава над 50 писмени жалби и 25 човека идват лично в офиса и.

Изтъквайки, че Видин е един от регионите с най-много проблеми, г-жа Манолова изрази желание да бъдат създадени изнесени приемни във всички видински общини с експерти на омбдусмана, допълвайки, че още в първите дни от встъпването си в длъжност е започнала национална кампания за стимулиране на новоизбраните общински съвети да изберат местни омбудсмани, тъй като към момента от 265 български общини омбудсмани са избрани само в 11.

„Мисля, че момента е изключително подходящ, тъй като току що бяха структурирани новите общински съвети и е нормално общинските съветници и кметовете да се заемат и с избирането на обществени защитници. Проблемите са много и всички добре работещи кметове разбират необходимостта да имат един отдушник на обществено напрежение, един човек, който да слуша гражданите, да предвижва въпросите им и да настоява за тяхното решаване“, бе мнението на националния омбудсман.

На въпросът как може да се реши един от сериозните за областта проблеми, а именно младежката безработица и цялостната неангажираност при младите хора, омбудсмана каза, че държавата губи по 2 милиарда лева от това, че в България има 20% млади хора, които не работят или учат.

„Политиката по отношение на младите хора е много разхвърляна между различни институции. За това младите да се образоват, да имат работа, да спортуват, да се реализират отговарят няколко министерства – Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на младежта и спорта, Министерство на финансите, но това, от което хората наистина имат нужда е всички тези институции да се координират и да дойдат на място, да дойдат на терен и да си изнесат работата на институцията не по области или областни градове, но и по малки общини и малки населени места“, заяви г-жа Манолова.

След дискусията бе отворена приемна, в която гражданите имаха възможност да запознаят омбудсмана с проблемите си и да потърсят консултация.

 

 

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder