Ислямска държава фалшифицира валута

Ислямска държава фалшифицира валута

Главатари на групировката „Ислямска държава“ (ИД) са организирали тайно печатане на фалшива чужда валута в контролираните от тях територии и я изнасят в съседните страни и в чужбина. Това съобщи за сирийския вестник „Уатан“ председателят на Колегията на сирийските адвокати Низар Али ас Сакиф, предаде ТАСС.

По думите му е установено, че ИД печата фалшиви пари в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. Твърди се, че джихадистите разполагат с модерна техника.

Според председателя на Съдебната палата на тази сирийска провинция ИД изнася в чужбина фалшиви банкноти в големи количества. Сирийските властите се опитват да не допуснат този поток да стигне до районите, които са под техен контрол. Засега има успех, задържани са няколко контрабандисти и фалшиви пари.

Вестникът цитира мнението на ливанския експерт Рид Савай, че „Ислямска държава“ е мафиотска организация от типа на сицилианската Коза ностра.

Смята се, че търговията с хероин може да носи на ИД доходи до 1 милиард долара, а за да стигне наркотикът до Европа, се използват и африкански канали.

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder