Саудитски активист беше удостоен с наградата Сахаров

Саудитски активист беше удостоен с наградата Сахаров

Европейският парламент отличи с наградата „Сахаров“ саудитския активист Раиф Бадауи, който беше осъден на 10 години затвор, заради „богохулни“ коментари в своя блог. Присъдата си той излежава в Саудитска Арабия, а към накзанието му са прибавени 1 000 удара с камшик и тежка глоба.

Наградата „Сахаров“ се връчва за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи. От името на Бадауи отличието прие съпругата му Енсаф Хайдар:

„Свободно мислещите араби са свикнали да прикриват идеите си, за да ги прокарат. Просветени идеи се смятат за богохулни в идеологията, приета от арабските общества, в която всяка свободна мисъл е упадъчна и отклонение от Пътя на истината“, заяви Хайдар, която живее в изгнание в Канада заедно с трите си деца.

Думи на подкрепа изрази и председателят на ЕП Мартин Шулц. Бадауи стана символ и вдъхновение за всички, борещи се за основни права в региона и отвъд него, заяви Шулц от сърцето на Европа. Той призова саудитския крал Салман незабавно да помилва блогъра и да го освободи без условия от затвора. Председателят на ЕП напомни, че Саудитска Арабия е включена в съвета по правата на човека на ООН.

Онлайн платформата на Раиф Бадауи е създадена, за да насърчава социално-политическия и религиозен дебат в Саудитска Арабия, отбелязват от пресслужбата на Европейския парламент. Той не е първият лауреат, който не успя да получи наградата си лично. През 1990 г. ЕП присъжда отличието на водачката в опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи, която по това време излежава наказание домашен арест.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder