Българите са уплашени от мигрантската вълна

Българите са уплашени от мигрантската вълна

Мнозинство от европейците мислят, че ЕС трябва да прави повече по мигрантския проблем. Когато става дума за политиката на собствената им страна обаче повечето от запитаните предпочитат игнориране на проблема, сочи изследване на „Галъп интернешънъл“ в 14 европейски страни.

Данните показват, че в България масово се споделят страхове от мигрантската вълна. Това вероятно се дължи и на възприятията на българите за собственото им материално положение, както и на липсата на особено доверие в българските институции.

57% от анкетираните смятат, че Европа трябва да прави повече в отговор на текущата бежанска криза. Най-чувствителни дялове показват италианците (83%) и гърците (87%). Белгийците (41%) и французите (37%) са по-скоро на обратното становище.

59% от запитаните в 14-те изследвани страни мислят, чеикономическите мигранти като цяло затормозяват тяхната страна заради търсенето на работа, жилище, здравни услуги и т.н. Някои от страните, които са сред целите на мигрантите, са и в най-малка степен съгласни с твърдението, че те подсилват тяхната държава чрез труда и уменията си.

В Белгия делът на съгласните с това твърдение е 29%, във Великобритания – 36%, в Италия – 32%, в Германия – 35%, Франция – 35%, Холандия – 35%. Във всички тези страни мнозинствата се съгласяват с алтернативното твърдение – че всъщност бежанците затормозяват страната им. Някои северни страни все пак показват повече подкрепа за положителното отношение към мигрантите.

По този индикатор България е екстремен случай със само 9% съгласни, че мигрантите могат да помогнат на страната и 91% са на обратното мнение. Българите, британците и холандците са по-склонни да откажат временен подслон на бежанци, докато по-склонни да го на правят са в Испания, Гърция и Германия.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder