ЕС отново с двойни стандарти

ЕС отново с двойни стандарти

„Новата европейска агенция за гранична охрана трябва да обхваща и страните извън Шенген като България, а не само шенгенските граници. В противен случай страни като нашата, Румъния и Хърватия ще се превърнат в „буферна зона“, която трябва да поема всички мигранти, които не могат да влязат в шенгенските държави“, заяви Илияна Йотова по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент. „Осем заседания на Съвета бяха необходими, за да се приемат т.нар. „спешни мерки“, предложени от ЕК и одобрени от Съвета“, отбеляза българският евродепутат бавния темп на провежданата общоевропейска политика по миграция. Тя остро разкритикува акцента в предложението за новата европейска агенция, който е поставен единствено върху засилването на охраната на шенгенското пространство. „Опазването на шенгенските граници е превърнато в абсолютен приоритет, но защо нашата страна е изключена, при положение, че ние също сме външна граница за ЕС?“, попита Илияна Йотова. Тя прогнозира, че двойния стандарт, прилаган към държавите извън Шенген може да породи още по-голяма бежанска криза на Балканите с последствия за цяла Европа. Според нея Съветът трябва да вземе решение в полза укрепване на охраната на всички външни граници, а не само на шенгенските. „Премиерите на България, Румъния и Хърватия трябва да обединят усилията си и решително да настояват за това на утрешната среща на върха на лидерите на ЕС“, подчерта Илияна Йотова.

Евродепутатите дискутираха предстоящата последна за тази година среща на върха, на която лидерите на ЕС отново ще обсъждат миграцията. Дневният ред на министър-председателите и държавните глави предвижда да се разгледа предложението за създаване на Европейска агенция за брегова и гранична охрана. Предложението е много дискусионно, защото предвижда Европейската комисия да се намесва в случай, че дадена страна в ЕС не може сама да се справи с миграционния натиск по нейните граници. Редица държави членки се противопоставят на идеята, защото новата европейска агенция ще може да се намесва дори и без отправена от засегнатата държава членка покана. „Дълго време очаквахме предложението на Комисията за повече контрол върху границите“, обърна се Илияна Йотова към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и към люксембургското председателство на ЕС, които дискутираха темата с евродепутатите. Илияна Йотова бе един от първите европейски политици, които настояваха за общоевропейски патрули по външните граници на ЕС в условията на миграционна криза. Българският евродепутат заяви още, че ситуацията нямаше да бъде толкова тежка, ако предложените от ЕК и одобрени от Европейския парламент решение бяха приложени от държавите членки. „2015 г. бе само подготвителна за истинска цялостна политика в областта на миграцията. От сега нататък вече трябва да се действа“, добави Йотова.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер подчерта в обръщението си към евродепутатите, че се предвижда новата агенция да разполага с постоянен персонал от 1000 души, като в допълнение ще се създаде резерв от 1500 експерти, готови да реагират при извънредно тежки ситуации. Идеята на Европейската комисия е да се избегне забавянето, което сега често се получава между момента на наплив на бежанска вълна и на бавните процедури за официална молба на засегната държава членка за подкрепление с персонал и техника. Това, според Европейската комисия, пречи на сигурната охрана на границите на ЕС и поставя под въпрос сигурността на европейските граждани. Според авторите на инициативата, новата агенция трябва да има подчертано оперативни, а не само аналитични функции, с каквито разполагаше досега съществуващата Европейска агенция за подпомагане на охраната на външните граници ФРОНТЕКС.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder