„Фич“ понижи кредитния рейтинг на Бразилия

„Фич“ понижи кредитния рейтинг на Бразилия

Рейтинговата агенция „Фич“ намали рейтинга на Бразилия до „боклук“ заради икономическата и политическа криза, която заплашва да свали президента Дилма Русеф, писа агенция „Ройтерс“.

„Фич“ свали оценката на Бразилия до BB+ с негативна прогноза само 24 часа, след като Русеф се отказа от някои бюджетни цели за 2016 г., за да запази финансирането за социалните програми. Според агенцията задълбочаващата се политическа криза ограничава възможностите на правителството да се справи с икономическата криза.

Това предизвика острата реакция на финансовия министър Жоаким Леви, който настоява за бюджетни ограничения. Очевидно решението за нулево намаление на дълга е много лошо и е довело до намаляването на оценката, каза той. По-рано тази година Леви беше решен да си върне доверието на инвеститорите със строги фискални мерки.

Преди три месеца Standard & Poor’s също намали до „боклук“ рейтинга на Бразилия. Това е горчив обрат за най-голямата икономика в Латинска Америка седем години след като тя постигна статут, подходящ за инвестиции, припомня „Ройтерс“.

В същото време „Мудис“ също прави преоценка на икономиката на Бразилия.

Опонентите на Русеф я обвиняват, че нарушава бюджетните правила и започнаха процедура за импийчмънт, докато съюзниците ѝ заплашват да развалят коалицията заради все по-големия корупционен скандал в държавната петролна компания „Петробрас“.

„Процесът за импийчмънт е пречка“, казва Шели Шети, която оглавява отдела за рейтингите на Латинска Америка. „Импийчмънтът забавя налагането на фискални мерки“.

Председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня започна процедурата срещу президента, а във вторник домът му бе обискиран по делата за „Петробрас“. Това попречи на работата на Конгреса и отложи обсъждането на ключои икономически реформи.

Опозицията обвини Русеф, че е подправила финансовите отчети на страната през изборната 2014 г.
Русеф се ползва с 10% обществено доверие, страната й е в рецесия и е разтърсена от скандала в „Петробрас“. Правителството пък се показва неспособно да координира действията на управляваща коалицията.

Това се случи, след като федералната Сметна палата на Бразилия препоръча на парламента да признае за несъстоятелен финансовия отчет на правителството за 2014 г. Това е първият случай от 80 години насам, в който Сметната палата отхвърля финансовия отчет на държавен глава, допълва „Ройтерс“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder