Пуснаха всички задържани митничари срещу парична гаранция

Пуснаха всички задържани митничари срещу парична гаранция

След 6 часа заседание, снощи Специализираният наказателен съд пусна от ареста срещу парична гаранция и 14-те митничари от Капитан Андреево, обвинени за подкупи.
Съдът остави без уважение искането на прокуратурата да наложи най-тежката мярка „задържане под стража” на 14 от общо 33-мата задържани с над 100 000 лева митнически служители на граничния пункт, предаде „Фокус“.

Съдиите решиха, че не съществува опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление, както и да възпрепятстват реализирането на наказателна отговорност спрямо тях.

Заради различната степен на съпричастност на всеки от тях към обвинението за участие в престъпна група, съдът постанови и различен размер на паричната гаранция.

Георги Раковски, Стоян Кръстев, Николай Колев и Атанас Атанасов бяха освободени срещу 20 000 лева.
Атанас Стойчев, Цветомир Петров, Атанас Чолаков, Георги Грамелов, Димитър Костов, Стефан Крумов, Коста Костадинов и Антон Стефанов – срещу 10 000 лева, а Петко Айръков и Димитър Лилянов – срещу 5000 лева.

Любопитен факт от заседанието бе, че 8 от митничарите представиха документи, свидетелстващи за различни заболявания, като хипертония, диабет или прекарани инсулти, а други пък трябвало да се грижат за болни родители и роднини.
Други пък обяснили, че са приготвили парите за погасяване на заеми или са ги взели на заем.

Акцията на ГКПП-„Капитан Андреево“ може да се смята за повод за закриване на митница „Свиленград“, но причината е структурни промени, които ще доведат до по-добро управление на агенция „Митници“. Това е стара идея, която мислехме до осъществим от януари догодина, но пък имахме повод да избързаме с тази идея, коментира вчера пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Част от хората в митница „Свиленград“ ще бъдат използвани в Централното митническо управление. Там ще се създаде звено, което да управлява резултатите от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на място, уточни Горанов, който подчерта, че това е антикорупционна мярка.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder