Рекорден брой на мигрантите по света

Рекорден брой на мигрантите по света

Броят на хората, които са принудени да бягат от войни, насилие и преследвания са се увеличили през 2015 г., съобщиха от ООН, които предвиждат нови рекордни нива от над 60 млн. души в световен мащаб.

Според доклад на Агенцията за бежанци към ООН се забелязва рязко увеличение на броя хора, които живеят като бежанци, като търсещи убежище или са разселени на територията на своята собствена държава през първата половина на годината, информира БГНЕС.

„С почти един милион души, пресекли Средиземно море като бежанци или мигранти и наличието на конфликти като тези в Сирия и на други места, които продължават да създават изумителни нива на човешко страдание, 2015 г. по всяка вероятност ще надмине предишните рекорди за принудително разселване в световен мащаб“, се казва в текста на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

Миналата година броят на разселените достигна рекордни 59,9 млн. души, а според доклада на ВКБООН тази година броят им ще се увеличи дори и повече като вече е задминал 60 млн. души. Това означава, че на практика един от всеки 122 души на планетата днес е принуден да напусне дома си, посочва агенцията.

През първите шест месеца на годината близо 5 млн. души е трябвало да напуснат дома си за първи път като 4,2 млн. от тях са останали на територията на собствената си държава, а 839 000 души са отишли в други държави. Това е еквивалентът на 4600 души, които стават бежанци всеки ден, посочват още от ООН.

До края на юни 2015 г. 20,2 млн. души живеят като бежанци в световен мащаб, което прави увеличение с 45% от 2011 г. насам. Основен фактор за увеличението е войната в Сирия, без която нарастването между 2011 г. и 2015 г. би било само пет процента.

В същото време от ВКБООН съобщиха, че европейската мигрантска криза само отчасти е отразена от новите числа, тъй като броят на пристигащите на континента се е увеличил през втората половина на 2015 г., която не влиза в доклада.

През първата половин година Германия е страната, която е получила най-много молби за искане на убежище – 159 000 до юни, което е близо до броя в световен мащаб за цялата 2014 г. В същото време властите в Берлин очакват желаещите да получат бежански статут да достигнат до милион.

На второ място се нарежда Русия, която е получила 100 000 молби за първите шест месеца на 2015 г., най-вече от хора, напускащи конфликта в Украйна.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder