От 1 януари китайците ще могат да имат второ дете

От 1 януари китайците ще могат да имат второ дете

Законът, който позволява на китайските семейства да имат две деца, най-вероятно ще влезе в сила от 1 януари 2016 година, съобщава агенция Синхуа.

В края на октомври, след петия пленум на Централния комитет на Компартията на Китай, на който беше обсъждан план за икономическо и социално развитие на страната за 2016-2020 година, бе взето решение за отмяна на политиката „едно дете“, съществуваща от края на 70-те години. Както подчертаха по-късно властите, второто дете ще може да се ражда само след като предложението бъде одобрено и влезе в сила.

На сесията на Постоянния комитет на ОСНП в понеделник са пристъпили към разглеждане на поправките в действащия закон за семейно планиране.“Най-вероятно законът ще влезе в сила на 1 януари 2016 година“, пише Синхуа, като се позовава на законопроекта, внесен за разглеждане.
Отбелязва се, че от новия закон са изключени някои положения, които са предвиждали определени компенсации и привилегии за граждани, встъпили късно в брак и отлагали раждането на дете, както и за доброволно съгласилите се да имат само едно дете. Тези, на които са се полагали такива компенсации преди внасянето на поправките, ще продължат да ги получават и в бъдеще.
Според законопроекта се забранява търговията със сперма и яйцеклетки. Сурогатното майчинство също е забранено във всякакви форми. Виновните в извършването на такива нарушения може да получат наказание.
В края на 70-те години Китай въведе политика „Едно семейство – едно дете“, за да контролира ръста на населението, като разреши на семействата в градовете да имат само едно дете, а в селата – по две, ако първото дете е момиче. Но с времето тази политика доведе до демографски проблеми като полов дисбаланс и застаряване на населението.Към 2014 година населението на Китай е било 1,37 млрд. души. От общия брой на населението 51,2% са мъже, 48,8% са жени и около 15,5% са хората над 60-годишна възраст. През 2013 година властите отслабиха политиката, за да решат възникналите проблеми, като разрешиха второ дете на двойки, в които поне един от съпрузите е единствено дете в своето семейство.
По предварителни оценки на китайските власти около 90-100 млн. семейства попадат под „политиката на две деца“, което ще позволи увеличаване на населението до 1,45 млрд. към 2030 година, пояснява РИА Новости.
Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder