Първи случай на свински грип

Първи случай на свински грип

Регистриран е първи случай на свински грип за тази година у нас. Разболяло се е 2-годишно момченце от София.
Това съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, няма повод за притеснение, тъй като свинският грип вече не е толкова опасен.

„Засега не доказваме вируса на грипа в повечето материали. Няма толкова болни, които търсят медицинска помощ. Материалите, които се изпращат не са много – изпращат се 20-30 материала на седмица. А когато е грипна епидемия, 150-200 материала се изпращат на наистина тежко болни“, обясни професорът.

Той прогнозира, че грипната епидемия ще дойде след края на януари. Този сезон ще ни атакувановият вирус „Швейцария”, който бе изолиран през 2013 г., както и щамът „Калифорния“, познат като свински грип.

В Европа в момента няма пандемична обстановка, забавиха се нещата. Ако европейският грип започне през януари, ще ни държи до април. Ако обаче се развие пандемичният грип, той бързо ще изчезне”, каза още Тодор Кантарджиев.

Грипът започва с рязко начало – втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица поради дихателната инфекция.Често грипът носи усложнения – пневмония, отит, а при възрастните – вече и сърдечно-съдови заболявания. За да не се стига дотам – пийте чайове, витамини, а при първи симптоми – отидете на лекар, спазвайте предписанията му и си останете да се лекувате вкъщи.

Просто хората да се пазят, да си мият ръцете, да ползват маски, тоалетни кърпички, да се прави хигиена не само на ръцете, но и на повърхностите“, препоръчва проф. Кантарджиев.

Той допълни, че най-много трябва да се пазят бременните, възрастните с хронични заболявания и децата.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder