Цацаров иска връщане на давността за престъпленията на комунизма

Цацаров иска връщане на давността за престъпленията на комунизма

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Конституционния съд за връщане на давността за престъпленията, извършени по време на комунизма.
Той оспорва конституционността на промените в Наказателния кодекс, влезли в сила в края на септември. С тях беше записано, че престъпленията, извършени от комунистическия режим в България в периода 9 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г., няма да имат давност.

Промените бяха внесени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Та обаче реално са по-скоро символични, защото се обезсилват от два други текста в Наказателния кодекс. Според ал. 1 в чл. 2 от Раздел II на НК – „Предели на действие на Наказателния кодекс“, „за всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по време на извършването му“. Алинея 2 пък гласи, че „ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца“.

Въпреки това, Цацаров смята, че текстовете, приети през есента, противоречат на Конституцията и на заложените в нея принципи на правовата държава, равенството на гражданите пред закона и забраната за дискриминация. Според главния прокурор тези текстове се конфронтират и с установено в редица международни документи основни права на гражданите, предаде БНР.

Цацаров оспорва пред Конституционния съд и текстове от Закона за МВР и от Наказателния кодекс. Той смята, че възможността с разрешение на прокурор полицейските органи да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване противоречи на Конвенцията за защита правата и основните свободи и на други международни договори, по които България е страна.

Главният прокурор възразява заради липсата на форма на съдебен контрол относно законността на задържането на такива лица и защото смята, че тя носи белезите на лишаване от свобода.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder