Музей на Сталин отвори врати

Музей на Сталин отвори врати

Културен, научен и исторически център, посветен на съветския диктатор Сталин, беше открит в руския град Пенза, който се намира на повече от 600 км от столицата Москва.

Жители на града се събрали на церемонията при откриването, полагайки цветя в пред бюста на Сталин. Докато на Запад грузинецът е обявен за тиранин, в Русия култът към личността му изглежда все още е жив, съобщава Russia Today.

Йосиф Сталин, който управлявал СССР от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., продължава да е една от най-спорните фигури в историята на Русия. Той е определян като тиранин, избил невинни хора в лагери, докато някои го смятат за спасител на нацията. По време на управлението му стотици хиляди души били избити, а около 2 млн. са загинали в лагерите на ГУЛАГ (Главное управление лагерей, бел. ред.) при тежки условия и непосилен труд. Защитниците му обаче са категорични, че той е успял да защити СССР от нацистка Германия.

След смъртта на Сталин, тялото му е положено до това на Ленин. Осем години по-късно, когато е развенчан култът към личността, тялото му е изгорено.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder