Гърция разреши гей браковете

Гърция разреши гей браковете

Гръцкият парламент прие възможността еднополови двойки да сключват граждански брак. Това стана въпреки противопоставянето на влиятелната православна църква.
Текстът бе приет с гласовете на 193 депутати от 249-те присъстващи на заседание късно в сряда, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Петдесет и шестима се обявиха против.

Парламентът одобри еднополовите съюзи, въпреки съпротивата и на някои партии.

Премиерът Алексис Ципрас припомни мерките срещу страната, наложени заради липсата на тези права. Той се извини на хиляди гърци, които са били дискриминирани досега.

Днес ние признаваме правото на всички хора, независимо от пола и сексуалната ориентация, да живеем заедно и да изберат своя собствен път в живота. Те имат равни права в живота и смъртта, както всички гръцки граждани”, каза Алексис Ципрас.

Докато документът се гласуваше в залата, пред сградата на парламента хиляди подкрепящи гей браковете очакваха резултата.

Трябва да кажа, че това е една много малка стъпка в сравнение с големите, огромните неравенства с които се сблъскват хората в Гърция”, заяви активистката Димитра Кирилу.

Международната организация „Амнести интернешънъл“ (Amnesty International) приветства резултатите от гласуването, но отбеляза, че хомосексуалистите продължават да са обект на враждебност в Гърция.

Преди дни Словения проведе референдум за еднополовите бракове.
На него словенците отхвърлиха с над 60% закона, разрешаващ гражданския брак между лица от един и същ пол, приет от депутатите през март.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder