Турция иска възстановяване на отношенията с Русия

Турция иска възстановяване на отношенията с Русия

Анкара изразява желание за възстановяване на отношенията с Русия и връщането им в предишното русло.
В интервю за телевизия „Ал Арабия“ президентът Реджеп Тайип Ердоган казал, че в момента отношенията между двете страни „не са окончателно скъсани“.

За последните 10 години постигнахме невиждан напредък в отношенията. Станахме стратегически партньори„, заявил е турският президент. Той подчертава, че в междудържавните отношения никога не трябва да се изключва дипломацията и е необходим разумен подход.

Ердоган напомни, че външните министри на двете страни Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу са се срещнали след възникването на криза в отношенията.

Чавушоглу оцени тази среща позитивно, но от руска страна чухме други изявления. Бих искал в бъдеще наши министри отново да преговарят. И виждам, че политически лидери от други страни не искат отношенията между нашите две страни да се развиват по такъв негативен начин и се опитват да съдействат„, подчерта турският президент.

Мевлют Чавушоглу каза на свой ред, че страната му „полага големи усилия“ да възстанови отношенията си с Русия. Той заяви това по време на посещение в Руския център за култура и изкуство в Анталия.

„Полагаме големи усилия да преодолеем този период (на криза). Не се тревожете, един ден отношенията между нашите страни ще бъдат както преди. Нашият президент и министър-председателят многократно са заявявали, че са дълбоко натъжени от инцидента с руския самолет (сваления от Турция Су-24М)“, заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС, която се позова на турската агенция Иляс.

По думите на министъра „през последните 15 години лидерите на двете страни Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин са дали много сериозен принос за развитие на двустранните отношения“.

„Сега е необходимо да се работи за разрешаване на създалата се ситуация“, отбеляза Чавушоглу, цитиран от БТА.

Турският външен министър каза, че „не бива народите на двете страни да страдат от кризата“.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder