Топ вести
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
29.11.2023 - Успешно приключи проект „Съхраняване на културното наследство на област Видин“
Книга с цитати на Путин за новогодишен подарък

Книга с цитати на Путин за новогодишен подарък

Група влиятелни поддръжници на руския президент Владимир Путин са събрали в книга някои от неговите най-интригуващи и пиперливи речи и цитати и са изпратили много бройки от нея в Кремъл, препоръчвайки я като идеален празничен подарък за патриотично настроените държавни служители, предаде Ройтерс.

Томчето, озаглавено „Думите, които променят света“, е най-новият израз на възхищението на почитателите на Путин, които го смятат за спасител на съвременна Русия. Книгата е един от многото сувенирни предмети на путинска тематика, с неговия лик или име – от парфюм до водка, които носят добри доходи на търговците.

„Започнахме да забелязваме, че всичко, което Путин казва, се сбъдва в една или друга степен“, заяви съставителят на 400-страничния сборник с цитати Антон Володин. В изданието в 19 глави са събрани изказвания и статии на Путин в хронологичен ред, започвайки с речта на президента пред Общото събрание на ООН през 2003 г. и завършвайки с последната му реч пред същия форум т.г. Книгата е издадена от прокремълското младежко движение, наречено „Мрежа“.

Сред запомнящите се цитати са например тези, че чеченските сепаратисти трябва да бъдат избивани и „удавени в клозета“, че Крим винаги е бил и остава „неделима“ част от Русия, много пренебрежителни изказвания срещу Латвия, в едно от които той предупреждава Рига, че ще получи „ушите на умряло магаре“ (руски израз за „нищо“, „дупка от геврек“).

Хапливият език е част от имиджа и стила на Путин, който му помага да изпраща сигнали към елита на служителите от държавната сигурност, от който самият той като агент разузнавач произлиза, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня съвсем пресния, неуспял да влезе в сборника израз на Путин за турското ръководство, което може би е „решило да лиже американците по едно място“ – израз, произнесен след свалянето на руския бомбардировач от турски изтребител.

Други цитати наблягат на руския патриотизъм. „За мен Русия е целият ми живот„, гласи един от тях, други иронизират западната демокрация и еднополовите бракове.

Историкът Николай Сванидзе казва, че новата книга му напомня за „Червената книжка“, цитатника на китайския комунистически вожд Мао Цзедун, публикуван през 1960-те години.

„Това е азиатска традиция. Страни с авторитарни режими винаги се опитват да публикуват най-цветистите изрази на своите лидери, та дори и тези, които не блестят с нещо особено“, коментира историкът пред московския делови вестник „РБК дейли“.

Вестникът съобщава, че на съвещание в администрацията на президента миналата седмица лично заместник-шефът на кремълската администрация Вячеслав Володин е препоръчал на всички руски политици да си набавят сборника и да го използват като настолна книга. После е подарил на участниците в съвещанието по един екземпляр като новогодишен подарък. Някои от тях получили книгата по-късно по пощата с приложено писмо от Володин. От Кремъл потвърдиха, че са подарили книгата на около 1000 политици и чиновници, включително в регионите.

Всяка от 19-те глави започва с неголям коментар на съставителите. Във всяка реч на Путин с по-тъмен шрифт са отбелязани ключовите цитати. „Това са същите тези думи, които предсказаха и предопределиха глобалните изменения в световната политика“, се казва още в предговора.

Книгата струва 800 рубли (малко над 12 долара). Володин не каза кой е платил за издаването й, като отбеляза само, че авторите са ползвали средства от различни източници. РБК отбелязва, че движението „Мрежа“ редовно получава финансиране по държавни проекти.

След пробния тираж е планирано да бъдат издадени още няколко хиляди екземпляра, а след това тиражът ще бъде увеличен. Генералният директор на Московския дом на книгата Надежда Михайлова смята, че както всички книги за Путин и тази ще се радва на повишен интерес сред читателите.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder