Япония компенсира корейските сексробини

Япония компенсира корейските сексробини

Ще плати над $ 8 млн. на останалите живи жертви

Япония се извини на Южна Корея за използването на десетки хиляди жени като сексробини преди и през Втората световна война. Така се слага край на конфликта, помрачаващ от десетилетия отношенията между двете страни, съобщиха световните медии.

Ще бъде създаден фонд от 1 млрд. йени ($ 8,3 млн.) за компенсиране на жертви на насилието, които са все още живи.

В обрат, смятан доскоро за невъзможен, японският премиер Шиндзо Абе поднесе “най-искрени извинения” на така наречените “жени за разтуха” и обяви нова ера в двустранните отношения.

Посланието му предаде външният му министър Фумио Кишида, който се срещна в Сеул с президентката на Южна Корея Пак Гън Хе. Тя изрази надежда, че извинението ще донесе покой на престарелите жертви.

Пред репортери Шиндзо Абе каза, че е действал от желанието да защити “нашите потомци от необходимостта постоянно да се извиняват”. “Не трябва да въвличаме в проблема и следващото поколение”, отсече той.

Сеул обвинява Токио, че през колониалното му управление на Корейския полуостров и Втората световна е тласкал корейки и китайки към проституция, като ги е затварял в бардаци за японските военни. Според защитници на жертвите броят им е бил 200 000. Много от жените са крили срамната тайна и са я отнесли в гроба, пише Ройтерс. Още са живи едва 47 от тях на средна възраст 90 г.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder