Сърбия е един от главните партньори на Турция

Сърбия е един от главните партньори на Турция

Сърбия е един от главните стратегически партньори на Турция на Балканите и без позитивния принос на Сърбия е трудно да има мир в региона. Това заявява турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю за сръбската телевизия РТС.

Сърбите живеят в пет различни страни и ние разбираме това, защото имаме роднини, които живеят в чужбина. Затова Сърбия за нас е един от главните стратегически партньори за регионалния мир и стабилност, казва Давутоглу.

Той изтъква, че Турция подкрепя диалога между Белград и Прищина и този диалог е един от факторите за смекчаване на напрежението в региона, както и фактор, който отваря пътя на Сърбия към ЕС.

С такива постижения и резултати Сърбия може да води процесите. Сътрудничеството между Турция и Сърбия символично и дипломатически е истинско послание за всички на Балканите, че бъдещето на Балканите ще бъде по-мирно и просперитетно, изтъква още турският премиер.

Давутоглу припомня, че неотдавна се е състоял позитивен диалог между Турция и ЕС.

„Имахме съвместна среща на високо равнище в Брюксел през ноември и така започна нова ера в отношенията между Турция и ЕС. По въпроса за бежанците работим заедно и имаме план за действие. Турция ще помага на Европа и Европа ще помага на Турция. Това не е криза, за която Турция или Европа носи отговорност, но заедно ще работим, за да решим проблемите“, казва турският премиер.

На въпроса за свалянето на руския самолет Су-24 Давутоглу отговаря, че неговата страна не иска напрежението да се увеличи. „Готови сме да преговаряме, обаче руснаците не приеха нашите призиви за съвместна комисия, която да проучи този случай. Засега руската страна не е отговорила позивно на нашите предложения. Ние обаче имаме право и отговорност да защитим нашето въздушно пространство“, заявява Давуготлу. Той посочва, че това не е проблем между Русия и Турция, а проблем, който е възникнал заради кризата в Сирия.

„Нашите руски приятели не трябва да забравят, че когато всички страни въведоха санкции срещу Русия, Турция не направи това. Ние казахме, че Русия е наш съсед и заради това няма да въведем санкции против тях. Днес руснаците, които се оплакваха от санкциите срещу тях, въвеждат санкции срещу нас. Турция е голяма страна и ние не се страхуваме от никакви санкции. И двете страни обаче ще загубят, ако санкциите продължат“, предупреждава турският премиер.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder