Парламентът с план срещу демографската криза

Парламентът с план срещу демографската криза

Кабинетът ще се бори с демографските проблеми в страната със серия от мерки, заложени в план за 2016 г. за Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.), гласуван днес от Министерски съвет.

Документът предлага мерки за преодоляване на демографските дисбаланси, свързани с ниската раждаемост, високата смъртност, динамичните миграционни процеси, намаляването и застаряването на населението и на работната сила.

Раждаемостта ще се насърчава като се създаде среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца, става ясно от съобщението на пресцентъра на правителството. Заложени са начини за подобряване на репродуктивното здраве, общата демографска информираност и репродуктивна култура на населението.

Планът предвижда подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност, посочват от МС.

Според документа, тази година трябва да се разработи адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика и да се намали броят на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст.

В плана е заложен подход за активен и продуктивен живот на възрастните хора в добро здраве, адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението – пазар на труда, пенсионна система, социално подпомагане и грижи, здравеопазване, образование, култура. Планът залага още развитие на солидарност между поколенията, както и ограничаване диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в региони и села.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder