САЩ подслушват Нетаняху и Ердоган

САЩ подслушват Нетаняху и Ердоган

САЩ следят комуникацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган въпреки обещанието си да ограничат шпионажа на съюзниците си след скандала около Агенцията за национална сигурност.

Дори верният партньор Израел не е изключение и американското разузнаване подслушва израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Белият дом не отрече информацията публикувана от в. „Уолстрийт джърнъл”, който цитира анонимни източници от американската администрация.

„Не извършваме разузнавателна дейност срещу другите страни, освен ако нямаме някаква конкретна, свързана с националната сигурност причина. Това се отнася както за обикновените граждани, така и за световните лидери“, коментира говорителят на Съвета за сигурност към Белия дом.

След скандала около дейността на Агенцията за национална сигурност президентът на САЩ Барак Обама обеща да ограничи шпионажа на лидерите на страните съюзници.

Според „Уолстрийт джърнъл”, обаче са намерени „важни за националната сигурност причини“, които оправдават продължаването на програмата за следене за някои лидери, сред които са израелският премиер Бенямин Нетаняху и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Администрацията е решила да не маха или дезактивира поставените вече електронни устройства за следене, тъй като би било трудно отново да бъдат поставени в случай на необходимост.

Вместо това Обама е поискал следенето на комуникационните системи на близките съюзници на САЩ да не бъде извършвано системно, докато други лидери са останали под непрекъснат надзор.

През 2013 г. президентът на САЩ обеща да ограничи подслушването на държавните глави на приятелски страни, след като светът научи за обхвата на американските шпионски практики, припомня „Уолстрийт джърнъл”. Но зад кулисите на Белия дом е било взето решение някои съюзници да бъдат държани под око

Администрацията на Обама е изготвила и списък на световни лидери, които не подлежат на системно подслушване от Агенцията за национална сигурност. В списъка са включени френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и редица други лидери на страни от НАТО, но отсъстват техните съветници и сътрудници, както и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder