Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
В хода на еволюцията тарантулата 8 пъти придобива син цвят

В хода на еволюцията тарантулата 8 пъти придобива син цвят

Биолози от университета Акрон в САЩ под ръководството на Бор-Кай Сюн (Bor-Kai Hsiung) открили, че тарантулата в хода на еволюцията 8 пъти придобива онзи син цвят на окраската, който е близък до сянка. Учените са заключили, че този цвят, за разлика от по-голямата част от случаите в животинското царство, не е в следствие от сексуалния подбор. За изследването разказва BBC News цитирайки статия в списание Science Advances.

Изводът се потвърждава и от факта, че тарантулите имат лошо цветно зрение и по време на ухажването окраската не е от значение. Изследователите събрали всички известни публикувани данни за тарантулите и изградили голямо родово дърво от този вид, което обединява по-малки схеми. Оказва се, че 40 от 53-те родове имат същото яркосиньо оцветяване. Като се вземе в предвид дисперсията на родовете със синя окраска, те смятат, че най-малкото число на изменение, което трябва да съответства на тези резултати е 8, т.е. тарантулите притежават такъв цвят 8 пъти в хода на еволюцията, независими една от друга. Същия нюанс на цвета с дължина на вълната – 450 нанометъра.

Учените изключват цвета да е част от сексуалния подбор. Предполага се, че синия цвят е функция за визуална сигнализация.
В същото време, като се вземе предвид слабото зрение на тарантулите, такъв тип сигнализация е по-скоро за другите животни. Друга версия е, че този цвят може да бъде използван най-добре за прикритие при ловуването нощем.

Източник: http://nauka.bg/

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder