Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Обама с план за контрол на огнестрелните оръжия

Обама с план за контрол на огнестрелните оръжия

Президентът на САЩ Барак Обама ще представи предлаганите от него серия от мерки за ограничаване на насилието, причинено от огнестрелни оръжия, съобщиха от администрацията на Белия дом.

Според Обама мерките, които ще изискват повече проверки за купувачите и лиценз за търговците на оръжие, са в рамките на неговите правомощия и нямат нужда от одобрение на Конгреса.

Бюрото на САЩ за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви ще изисква хората, които продават оръжие в магазини, на изложения или по интернет да бъдат лицензирани и да извършват проверки.

Пред репортери преди публичното обявяване на мерките Барак Обама каза, че те са в съответствие с втората поправка на Конституцията на САЩ, която защитава правото на гражданите да носят оръжие.

По време на среща с главния прокурор Лорета Линч и други съветници американският президент заяви:

„Това не са само препоръки, които са изцяло в моята законова и изпълнителна власт. Това са препоръки, които по-голямата част от американския народ, включително и собствениците на оръжие, подкрепят и вярват в тях. Също така съм уверен, че направените от моя екип препоръки са изцяло съвместими с втората поправка и правото на гражданите да носят оръжие“.

Според новите мерки ще бъдат назначени още 200 агенти, които ще отговарят за прилагането на разпоредбите за огнестрелните оръжия. ФБР ще наеме над 230 нови инспектори, които ще извършват проверки на купувачите на оръжия.

500 милиона долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатричните отделения и за допълнителни разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия.

Предложенията ще възпламенят политически пожар заради заобикалянето на Конгреса и най-вероятно ще има много правни възражения, коментира „Ройтерс“. Републиканците твърдят, че Обама злоупотребява с правомощията си.

Над 30 000 души умират годишно от огнестрелни оръжия в САЩ.

Американският президент предупреди, че новите мерки няма да сложат край на тези престъпления, няма да спрат всички стрелби, но ще позволят да се спасят човешки животи.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder