Топ вести
20.05.2024 - Министърът на туризма Евтим Милошев на посещение в област Видин
20.05.2024 - Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите
20.05.2024 - За пета поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival
20.05.2024 - Жител на кв. „Изток“ във Вършец е задържан за нанасяне на телесна повреда
20.05.2024 - Младеж катастрофира след Арчар в посока Монтана
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
Съдът в Страсбург осъди Русия

Съдът в Страсбург осъди Русия

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е наредил на Русия да заплати обезщетение на опозиционен активист, арестуван по време на протестите в Москва през 2012 г., които бяха най-високата точка на недоволството срещу президента Путин последвали неговото преизбиране, предаде „Ройтерс“.

В решението, публикувано на интернет страницата на съда във вторник, съдът осъжда Русия да плати 25 000 евро обезщетение и 7000 евро правни разходи на Евгений Фрумкин. Той е бил хвърлен в затвора за 15 дни след демонстрацията на площад „Болотная“ в навечерието на встъпването в длъжност на Путин, причинена от твърденията за изборни нарушения.

Страсбургският съд постанови, че „мерките, предприети срещу (Фрумкин), са явно непропорционални“

Случаят с протестиращите от „Болотная“ се превърна в кауза в Русия, където критиците на Путин гледат на суровите наказания, които бяха наложени на някои протестиращи, като символ на репресиите срещу несъгласните с президента.

Путин, който държи здраво юздите на медиите, остава далеч от най-популярния политик в Русия и изглежда вероятно да бъде преизбран през 2018 г.

Не е ясно дали Русия възнамерява да заплати обезщетението за Фрумкин, както и да изпълни друго предишно решение на съда за протеста. Министерството на правосъдието на е коментирало случая до момента.

Около 400 души бяха арестувани, а десетки пострадаха при сблъсъците между полицаи и протестиращи на „Болотная“, като страните се обвиняват взаимно в провокации

За възпрепятстване на уличното движение

Няколко демонстранти впоследствие получиха дългогодишни присъди за предполагаемото им участие в организирането на насилието, включително Сергей Удалцов, добре известен опозиционен лидер.

Делото на Фрумкин е едно от няколкото, свързани с протеста, които се разглеждат в Страсбург. През септември съдът разпореди Русия да заплати 7000 евро по друго дело за нарушаване на човешките права на протестиращи.

В последното си заключение съдът в Страсбург заявява, че отговорните органите не са съобщили на организаторите на протеста за промените в разпоредбите за неговото провеждане.

„Властите не са спазили дори минималните изисквания да комуникират с организаторите на събитието, което е било важна част от задължението им да осигурят мирното провеждане на събранието“, казва постановлението.

Фрумкин е бил изпратен в затвора за възпрепятстване на движението и неподчинение на полицейските заповеди за спиране. Неговото обяснение – че той просто не е бил достатъчно бърз да напусне мястото в общото объркване – не е било оспорено или отхвърлено, заяви съдът.

Решенията на съда в Страсбург срещу Русия зачестиха в последните години и Путин подписа закон през декември, упълномощявайки Конституционният на страната да решава дали решенията трябва да се изпълняват.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder