Бъчварова премахна забраната за дарения в МВР

Бъчварова премахна забраната за дарения в МВР

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разрешила сключването на договори за дарения в оглавяваното от нея ведомство. Това се разбира от сайта на МВР, от публикувана заповед с дата 12 август 2015 г., която урежда получаването и управлението на тези дарения. Контролът и изпълнението на заповедта е възложено на зам.-министъра Цвятко Георгиев, съобщава „Труд“.

По закон МВР няма право да получава дарения освен когато дарител е общината, държавна структура или предприятие със 100 процента държавен капитал. Известна практика за заобикаляне на закона обаче е частници да даряват пари, имоти и горива на общините, а те – на полицията, за да пази реда, пише още „Труд“.

Настоящата заповед отменя заповед от юли 2013 г., с която тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев забрани изцяло сключването на договори за дарения в МВР.

От заповедта на Бъчварова не става известно по какви правила МВР ще взема дарения, както и при какви условия ще става това. На сайта на ведомството има качен документ, който описва безвъзмездно получените от министерството консумативи от февруари до септември 2015 г. Според документа те възлизат на малко над 2.5 млн. лв.

Вътрешното министерство е получавало основно горива под формата на дарения, както и други консумативи като авточасти, учебни материали и технически средства. Сред тях има и получени автомобили.

Дарители са както малки общини като Алфатар и Мадан, така и Министерството на енергетиката на САЩ. БНБ е дарила лек автомобил „Мерцедес Бенц“, а двете дружества „Мини Марица-изток“ и „ТЕЦ Марица-изток 2“ са дали средства за текущи разходи на МВР.

В началото на декември 2015 г. Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни средства за разходи на ведомства, като най-много получи МВР – 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонала му.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder