„ДАЕШ“ призна за екзекуция на журналистка

„ДАЕШ“ призна за екзекуция на журналистка

За пръв път „Ислямска държава“ обяви екзекуция на журналистка от Сирия, отразяваща живота в „столицата“ на джихадистите – град Ракка, съобщава в. „Гардиан“. Досега всички репортери, за които се знае, че са били убити от ислямистите, са били мъже.

30-годишната Рукия Хасан е била убита през септември, но членове на „Ислямска държава“ са поддържали профилите ѝ в социалните мрежи, за да заловят и други опозиционери, контактуващи с нея.

Джихадистите са съобщили преди дни на семейството ѝ, че жената е екзекутирана заради обвинения в шпионаж и съдействие на Свободната сирийска армия.

Рукия Хасан е ползвала псевдонима Нисан Ибрахим и е описвала ежедневието на хората, живеещи в Ракка. Била е част от опозицията срещу режима на президента Башар Асад в началото на гражданската война, а преди това е учила философия в Университета на Алепо. Отказала е да напусне града си, след като „Ислямска държава“ го е завладяла.

Тя участваше във всички протести на революцията – от първите демонстрации срещу режима до последните протести срещу „Ислямска държава“, разказва колегата ѝ от Ракка Уахид Таму в интервю за изданието SIRYA: direct. Рукия се противопоставяше на ислямистите и отразяваше въздушните удари върху Рака на живо. Тя е първата журналистка, екзекутирана от „Ислямска държава“, твърди той.

Потребител, известен като Абу Мохамед – основател на антиджихадистката група „Ракка e избивана тихо“ (Raqqa is Being Slaughtered Silently – RBSS), публикува в „Туитър“ последните думи на Хасан във „Фейсбук“ – „В Ракка съм и получавам смъртни заплахи. Когато „Ислямска държава“ ме задържи и убие, всичко ще бъде наред – те ще отрежат главата ми и ще имам достойнството си; по-добре, отколкото да съм жива и унижена от „Ислямска държава“.

Активистката група твърди, че Хасан не е първата жена журналистка, убита от джихадистите, но засега идентичността на други жертви не е потвърдена.

„Ислямска държава“ упражнява строг контрол върху Ракка, която смята за своя „столица“. Трима членове на активистката група „Ракка бива избивана тихо“ са били убити между октомври и декември, а по-рано тази седмица джихадистите екзекутираха петима сирийци, обвинени, че шпионират за Великобритания.

Днес трябва добре да си помислиш, преди да излезеш заедно с жена си или с майка си, и трябва да провериш дори най-дребните детайли от облеклото ѝ, пише в репортаж на Абу Мохамед от „Ракка бива избивана тихо“. И най-малката грешка може да те прати в затвора, може да струва живота ти, твърди той и разказва, че местните хора трябва да внимават какво говорят дори на пазара – недоволство от цената на доматите може да се приеме за богохулство и да коства на сирийците мъчения и смърт.

92 журналисти са били убити в Сирия от 2012 г. насам, показват данните на неправителствената организация „Комитет за защита на журналистите“. 9 от тях са загинали през 2015 г. Мнозинството са местни репортери.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder