Поне 36 мигранти се удавиха край турския бряг

Поне 36 мигранти се удавиха край турския бряг

Не по-малко от 36 мигранти, които са се опитвали да достигнат Гърция, са се удавили във вторник при две корабокрушения край турския бряг, съобщи АФП. Много от загиналите са деца.

Вчера, през целия ден жандармите са намерили 29 безжизнени тела, изхвърлени на плажовете срещу близкия гръцки остров Лесбос. А служители на бреговата охрана са извадили други седем жертви от вълните на Егейско море, е казал говорител на властите.

Една голяма лодка, тръгнала сутринта за Лесбос, се е обърнала с 22-ма души на борда поради силните ветрове над морето, съобщи агенция «Доган».

Въпреки намесата на турски спасители повечето пътници били открити мъртви на плаж край курорта Айвалък. Снимки, публикувани от агенцията, показват и деца, загинали, въпреки че са били в спасителни жилетки.

По-късно потънало и надуваемо корабче, в което се били натъпкали 58 мигранти.

Много от пътниците в двата съда са спасени, но е трябвало да бъдат приети в болница с тежка хипотермия от престоя в ледената вода.

Според Международната организация за миграцията около 700 души, предимно бежанци от Сирия и Ирак са загинали, или изчезнали миналата година, опитвайки се да пресекат Егейско море до Гърция, която за тях е входна врата към ЕС.

Въпреки студа и опасните метеорологични условия многобройни мигранти продължават да поемат по този път според турските власти. През 2015 г. един милион мигранти са влезли в ЕС, от които 700 000 откъм Турция през гръцките острови.

Анкара и ЕС сключиха в края на ноември м. г. споразумение, което предвижда европейска помощ от 3 милиарда евро. В замяна Турция трябва по-добре да контролира границите си и да сътрудничи в борбата с трафикантите на хора, които действат от нейните брегове.

В Турция сега има 2,2 милиона бежанци от Сирия.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder