Топ вести
Българите са сред най-големите еврооптимисти

Българите са сред най-големите еврооптимисти

Българите и румънците са най-големите еврооптимисти, сочи ново проучване на „Галъп интернешънъл”.

То е извършено в 14 членки на ЕС, сред които са страни основателки като Франция, Германия и Холандия, но и новоприетите България и Румъния.

При въображаем референдум

всеки трети европейски гражданин би гласувал неговата държава да напусне евросъюза,

сочат данните. Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче, отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%.

Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания – 54% от всички, изразили позиция.

През изминалата година процесът на

разочарование от Евросъюза

е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Доверието към общата валута в еврозоната явно е сериозно разклатено,

тъй като в повечето от изследваните страни мнозинство от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани дават гласа си в защита на еврото като обща валута.

Мнозинството българи са за запазване на националния лев, вероятно благодарение на фиксирания му курс, коментират от „Галъп”.

Сред страните членки на еврозоната доминиращи антиевро нагласи се регистрират в Италия и Гърция, докато сред страните членнки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%).

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder