Полският президент подписа спорния закон за обществените медии

Полският президент подписа спорния закон за обществените медии

Полският президент консерватор Анджей Дуда подписа спорния закон за обществените медии, съобщи неговата говорителка Малгожата Садурска.

„За президента е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни“, каза тя, цитирана от Франс прес и БТА.
Законът, който беше разкритикуван от опозицията и предизвика безпокойство в Европейския съюз, поставя обществените радио и телевизия под контрола на правителството на консерваторите.

Преди дни ЕК заплаши Полша с откриването на процедура за нарушаване на основни ценности на Евросъюза. Мярката идва, след като полският парламент прие закона, поставящ обществените медии под контрола на управляващата консервативна партия.

Не вярвам, че ще се стигне до замразяването на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС, да не драматизираме прекалено, коментира днес председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер.

Очакваме отговорите на Полша, не сме ги получили още. Един от най-големите успехи на Европа в последните десетилетия е преходът на държавите от Централна и Източна Европа към демокрация, каза от своя страна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Полският президент Анджей Дуда ще посети Брюксел на 18 януари. Визитата ще се състои няколко дни след предвидената за 13 януари среща за ситуацията с правовата държава в Полша. Тя е свикана от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, тъй като ЕС се тревожи заради приетите закони за полския конституционен съд и обществените медии.

Дуда ще се срещне с председателя на Европейския съвет и негов сънародник Доналд Туск и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Дуда и Туск ще обсъдят теми като евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, миграционната политика и енергийната политика, в частност въпросът с газопровода „Северен поток 2“.

Срещата със Столтенберг ще бъде посветена на подготовката за срещата на върха на НАТО идното лято във Варшава.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder