Разбиха голяма група за пране на пари

Разбиха голяма група за пране на пари

Окръжната прокуратура в Пловдив провежда мащабна спецоперация срещу изпиране на пари. Задържани са 9 души, изтеглили в брой над 2 млн. евро от банки у нас.
В разследването, което е за изпиране на пари в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, участват МВР и ДАНС, като съдействие се оказва и от правоохранителни органи на европейски държави, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От доказателствата по делото, до момента, е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери – над 2 милиона евро.

Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави.

По този начин са били ощетени множество търговски дружества в 6 държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Обичайно измамата в чужбина е била извършвана по следния начин: от имейл, идентичен с този на ръководни служители на фирмите, са били изпращани нареждания до служители на съответните чуждестранни дружества да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.

След като доверените служители на чуждите фирми са били измамени, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци.

Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани през периода октомври – 30 декември 2015 г. от повече от десет банкови клона.

Последните тегления са били заявени (предвидени) за 30 декември и 4 януари т.г.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро.

В резултат на проведената на 30 декември спецоперация е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро.

9 души са задържани, като на трима от тях Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо останалите наблюдаващият прокурор е постановил задържане за 72 часа.

Уведомени са дипломатическите представителства на засегнатите държави по линия на международния обмен и Националното бюро на България в Евроджъст е регистрирало казуса.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder