Топ вести
19.05.2024 - Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести
19.05.2024 - Община Видин бе домакин на втория кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“
19.05.2024 - Събитие на тема Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз се проведе във Видин
19.05.2024 - Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене
16.05.2024 - 10 смартфона с до 300 лева отстъпка от Yettel до края на май  
16.05.2024 - Съдия Милена Стоянова встъпи е новият председател на Районен съд – Видин
16.05.2024 - Зад светлините на прожектора- как казината печелят пари
16.05.2024 - КЦ Жул Паскин домакин на събитие на тема: Амбициозната зелена сделка на Европейския съюз
16.05.2024 - Голямо количество цигари без бандерол и наркотици са иззели кулските и белоградчишките полицаи
15.05.2024 - Вижте какво е въздействие на криптоказината върху хазартната индустрия
Централата на Щази става музей

Централата на Щази става музей

Някогашната централа на тайната полиция на Източна Германия, известна като Щази, се превръща в място, където да се помещават обществени музеи, изложби и архиви.
В централата в Източен Берлин, която някога представляваше огромен комплекс от бетон и в която работеха близо 7000 служители на Щази, ще има библиотека, зали за събития и кафене с читалня, заяви Роланд Ян, който отговаря за документите на бившата източногерманска тайна полиция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Проектът върви добре“, каза Ян, имайки предвид преустройството на сграда 22, където се намираше социалната зона на офицерите.

Би било добре, ако работата бъде завършена за 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена през 2019 г., заяви той.

Сграда 1, където беше кабинетът на някогашния шеф на Щази Ерих Милке, се преустройва в музей. Преди година там беше открита нова изложба за някогашната тайна полиция и връзката й с управляващата партия в бившата Източна Германия.

В сгради 7, 8 и 9 се държат архивите на Щази. До 2017 г. в сграда 7 се планира да започне мултимедиен проект, който да направи архива по-достъпен за обществеността.

През юни се предвижда да бъде отворена изложба на открито за падането на Берлинската стена и обединението на Германия. Според Ян целта на преустройството е някогашната централа на Щази да стане „място за просвещаване за диктатурата и съпротивата“.

Щази, официално наричана министерство на държавната сигурност, е имала 90 000 служители в бившата Източна Германия и около 180 000 неофициални членове, които са й помагали в разузнавателната дейност.

България също улесни наскоро достъпа до архивите на ДС

Министерският съвет публикува на страницата opendata.government.bg набор от данни в отворен, машинно-четим формат с информация за лицата, проверени за принадлежност към службите на бившата ДС по силата на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Инициативата за публикуването на данните е на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

За първи път информацията се публикува в обобщен вид за всички лица и във формат, позволяващ компютърна обработка.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

Close
error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder